L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.453
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.892

dijous, 6 de juny del 2024

La Casa de la Cultura ha acollit la presentació de "Shockpad" de Felip Sansaloni

 

 
El valler Felip Sansaloni ha presentat a la Casa de la Cultura el llibre "Shockpad", que ha comptat amb la participació i moderació de Vicent Ordiñana, després de la presentació de l'acte efectuat per la regidora de Cultura, Encar Mifsud.
 
El presentador Ordiñana ens explicava que Felip Sansaloni té una gran passió per la historiografia moderna, Màster en Història Militar Contemporània, a més de posseir estudis de egiptologia, arqueologia, asiriologia i arquitectura romana. Com a especialista en els conflictes armats dels dos darrers segles, assenyalava que els seus llibres, escrits amb un llenguatge amé i senzill, ens informen sobre aspectes de la història militar menys coneguts o de menor difusió. 
 
 
Parlem de presentació d'un llibre, però si hem de ser sincer, caldria millor parlar d'una lliçó d'història, que és això en que va esdevindre l'acte, ben explicada de manera conjunta i col·laborativa per un professor i director d'institut, com es Vicent Ordiñana, i un professor d'història, no per ofici, sinó per interés i passió, com és el cas de  l'autor de "Shockpad", l'empresari i enginyer tècnic agrícola Felip Sansaloni.
 
 
Davant el nombrós públic present, la presentació va establir un diàleg entre autor i presentador per anar desgranar a poc a poc el nus de fets esdevingut d'ençà la primera guerra mundial i que foren determinants per fer explotar anys després la Segona Guerra Mundial i, fins i tot, les grans aliances durant la Gerra Freda, amb la creació dels dos blocs antagònics, l'OTAN i el Pacte de Varsòvia, i amb derivacions actuals en la guerra d'Ucraïna.

 

Prèviament l'autor ens va explicar un poc el llibre, les dues parts que són explicatives dels conflictes esmentats i que assenyalava eren de fàcil lectura. Preguntes i respostes, com en una classe amb els assistents d'alumnes per esbrinar fets com la  firma el Tractat de No Agressió nazi-soviètic, una setmana abans de que Alemanya envaïra Polònia per l'oest i les democràcies occidentals li declaren la guerra.

 

O el perquè la URSS, després de la firma del pacte amb l'Alemanya nazi, envaïa Polònia per l'est i tot seguit s'annexionava les regions de Finlàndia, Romania, Lituània, Letònia i Estònia ¿Quina necessitat tenia la URSS de sumar aquests territoris? La Segona Guerra Mundial hauria tingut lloc sense aquell pacte previ nazi-soviètic? 

 

I tot com ens explicava, per la que podem denominar la política del "Shockpad", paraula anglesa que podríem traduir lliurement per matalaf de seguretat, però què en termes de política internacional seria millor com a "la zona de seguretat" que algunes potències es creen amb invasions de territoris veïns amb l'última i exclusiva finalitat que les batalles de la guerra i les conseqüències destructives sobre  la indústria, agricultura, recursos... no siguen en el propi territori, sinó en un altre país.