L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.797
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:52.006

dijous, 13 de juny del 2024

Demarcació de Costes du a cap la firma d'actes de la nova fitació en la platja de la Goleta

 

 La Demarcació de Costes va dur a cap ahir l'acte de fitació (apeo en castellà) i els seues tècnics marcaven en les propietats privades els punts de la nova partió (deslinde en castellà) marítimo-terrestre, segons l'expedient de revisió que va publicar fa uns mesos i que afecta  la platja de la Goleta en uns 510 metres, en concret entre el terme de Cullera i el Passeig dels Tarongers,

En total son 36 habitatges els afectats per la nova fitació, majorment situats en la primera línia i afecta jardins i piscines però també hi ha casos en que la línia de la partió arriba dins de cases, als quals cal sumar uns 300 immobles que passaran a formar part de la nova zona de servitud de pas. La nova partió, com hem publicat ací en altres vegades, implica una ampliació del domini públic marítim-terrestre i, en conseqüència, que propietats ara privades passen a ser de l'Estat. 

 

 

El govern de Madrid, a través del seu Ministeri per a la Transició Ecològica, va encomanar fa mesos els estudis per a una nova delimitació del Domini Públic Marítim i Terrestre (DPMT) que afectaven a 10 platges valencianes, entre les quals hi ha “la Goleta” de Tavernes,  mentre a la resta de la Safor-Valldigna eren zones com la desembocadura del Vaca, a Xeraco, o la platja de Bellreguard.

L'estudi va estudiar l'onatge, quina és la situació i quina exposició té la costa afectada davant els temporals, al mateix temps que calcula la màxima altura d'ones i en que direcció xoquen contra la platja. També va prendre com a referència els registres històrics i les dades d'altura d'ona de les boies dels ports, així com els registres visuals i instrumentals. Tot amb l'objectiu de canviar la partió actual que afecta, en el cas de la Goleta, tant propietats privades com municipals.

 

Com ací ja hem publicat, ens trobem davant una situació paradoxal, on el procés de redacció de la  DPMT es va iniciar paral·lelament amb els estudis de regeneració i recuperació de la platja de la Goleta i el Brosquil, que pretén recuperar l'estat de les dues platges i tornar-les a l'amplada d'arena a la que tenien en els anys 50/60. I una vegada executat eixe projecte ( si s'executa, que el temps passa i no coneixem res de nou) ens preguntem si es tornarà a fer una nova partió perquè les circumstàncies quan afecció de les ones hauran canviat.

Cal també recordar que aquesta zona ja va patir una partió en l'any 1999 i amb aquesta actuació el mateix Ministeri de Transició Ecològica (Miteco) no segueix la norma de no actuar i dur a cap una nova partió en aquelles zones que ja n'havien patit una després de l'entrada en vigor de la Llei de Costes de 1988.

 

 

 

En aquest context cal recordar que el Tribunal Suprem va anul·lar part del Reglament de Costes que promovia el conjunt de partions a nivell estatal- entre elles aquesta de La Goleta de Tavernes- per no haver-se complit el tràmit de participació pública i per tant les actuacions s'haurien de paralitzar fins a un nou reglament.

L’Ajuntament ha presentat al·legacions a la nova fitació en la qual es demana la paralització de l'expedient, cosa que també han demanat els veïns afectats, però sense resultat i ahir mateix es va realitzar una reunió a l'Ajuntament per a procedir a la firma d'actes, on Demarcació de Costes va explicar també en que consisteix la modificació de la línia de partió.