L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

divendres, 17 de novembre del 2023

L'equip de Bolomor guardonat en els Premis Radio Gandia 2023. El vídeo de l'entrevista a Josep Fernàndez, director de les excavacions

Equip de Bolomor 2023
 

El Premi d'Investigació dels Premis Radio Gandia s'atorga enguany a l'equip d'arqueòlegs que, dirigits per Josep Fernàndez, estudien des de fa més de 30 anys el jaciment de Bolomor  i l'han posat en valor en el món científic fins a convertir-lo en un referent de la prehistòria a nivell estatal i europeu. 

El divendres 24 de novembre el Teatre Serrano de Gandia acollirà la gal·la de lliurament dels Premis Radio Gandia que arriben enguany a la seua 13a edició. Els premis reconeixen la tasca duta a cap per persones, entitats i empreses en favor de la comarca Safor-Valldigna.


 
 

 
 
Reconeixements molts, però continuem després de 30 anys sense Centre d'Interpretació que impulse el seu coneixement a nivell general i popular, al País Valencià i a l'estat.
 

Tot i la importància del jaciment i la necessitat d'impulsar-ne més encara el coneixement, els premis als investigadors no serveixen gaire si no s'impulsa la difusió, que continua amb saldo negatiu d’ajuda institucional de l’Estat espanyol: 0 (zero euros) després de més de 30 anys d’investigació científica. Fins ara, les esmenes als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), que ha presenta Compromís al llarg dels anys, i on se sol·licita una ajuda per a les obres del Centre d'Interpretació han resultat inútils: primer amb el govern del PP de Rajoy, i ara amb els pressupostos del PSOE de P. Sánchez, sempre han estat 0 euros per a Bolomor.

 

 

 

 

 

 

L'última petició va ser del senador de Compromís Carles Mulet en pregunta directa al Ministeri de Cultura, i que va respondre el ministre socialista Miquel Iceta amb un conjunt d'excuses per negar l'ajuda, entre les quals hi havia que l'estat ja ajuda molts jaciments i que la propietat de Bolomor no és de l’estat, quan realment la propietat és de l'estat , però la gestió està cedida a la nostra Generalitat. O siga, que els impostos que paguem els valencians i els vallers a Madrid no són per a revertir mínimament en un jaciment d'importància - ens atrevim a dir - mundial i en el seu Centre d'Interpretació. 

 

 

 

Pànol del projecte d'àrea d'activitats de Bolomor

 

 

El govern de Compromís havia destinat 493.564 € a les obres de l'àrea del jaciment de Bolomor després que el Ministeri de Cultura negara a l'Ajuntament una subvenció amb aquest objectiu per executar enguany. Després d'alguns problemes de licitació, una proposta de l'alcaldessa i responsable d'Hisenda Lara Romero, va donar de baixa les obres de  tancament i habilitació de l'àrea d'activitats del jaciments del Bolomor mitjançant una modificació de crèdits

Tot i això i sempre segons es va explicar en el ple, les obres s'inclouran en el pressupost del 2024. Estem ja dins de l'època de presentació dels pressupostos del 2024 perquè estiguen aprovats abans del 31 de desembre i entren en vigor el dia 1 de gener del 2024. Estarem atents per vore si la previsió s'acompleix.