L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

dilluns, 27 de novembre del 2023

Les platges regenerades del sud del València & el projecte de regeneració de la Goleta

    

Les platges recent regenerades del Saler han vist reduïda l'arena per la mar i l'onatge de dies passats sense que s'haja produït cap temporal. Segons els veïns afectats, i també s'ha publicat en diferents mitjans valencians, la mar s'està engolint les platges regenerades pel Ministeri de Transició Ecològica, un projecte que va transvasar tres milions de metres cúbics d'arena amb un cost de 25 milions d'euros. Les imatges publicades per la premsa i les difoses pels veïns evidencien que la mar torna a avançar i s'acosta a les dunes recuperades.

Els tècnics de la Direcció General de Costes responen amb un missatge tranquil·litzador. "Està passant allò que esperàvem", diuen.  En el projecte de regeneració es va programar la creació d'una zona d'arena de 120 metres d'amplada per a  guanyar els 70-75 metres d'ample que tenien les platges del sud fa 50 anys. Segons els tècnics és la mar qui ha d'aconseguir l'equilibri amb l'ample esperat final, o siga que la mar avançara entre 30 i 70 metres.
 
 
La platja de Pinedo, regenerada, ara després del temporal


Els veïns avisaven que el transvasament d'arena anava a ser tirar els diners perquè el primer temporal fort s'ho emportaria tot i ara tornen a reclamar la col·locació d'esculls artificials, una solució per a estabilitzar les erosionades platges que Costes no baralla. I la realitat sembla ser els va donant la raó.

Allò que s'ha fet en les platges del Saler és igual al que s'està fent a les Deveses de Dénia i el que es vol fer a la platja de Tavernes: ampliar la platja amb una gegantina aportació d'arena i arribar fins al límit que tenia la platja de la Goleta fa 50/60 anys. Ací a Tavernes es vol regenerar de la mateixa manera, però no es diu res de com es  minvaran les causes de la regressió, principalment com evitar els efectes negatius que té l'espigó de Cullera i tampoc  no es contempla en cap lloc del projecte la construcció d'esculls artificials que retinguen l'arena.

 

La mar ha arriba fins a les dunes de les regenerades platges del sud de València

 

Els esculls artificials és la solució que demanen els veïns del Saler i es també la solució que demana, junt a molts veïns i entitats valleres,  l'estudi que sobre les platges de Tavernes va dur a cap la Universitat Politècnica de València a petició de l'anterior govern de l'Ajuntament, un estudi rebutjat i menyspreat pel Ministeri de Transició Ecològica que mai no ha volgut saber res del mateix. 

Un estudi i la solució que aportava que, fins i tot va alçar una polèmica en el govern anterior, quan el PSOE es va posicionar a favor i defensa del Ministeri del govern socialista de Madrid i en contra de la proposta de l'estudi encomanat per l'Ajuntament. En plena campanya electoral, malgrat formar part del govern municipal, el PSOE de Tavernes va criticar la solució  en un article d'opinió del que és ara regidor Juan Bautista Talens que va aixecar ampolles i molt de malestar en Compromís, amb encreuament d'opinions en premsa.  Un article que encara es pot llegir integre 

https://www.levante-emv.com/safor/2023/04/11/tapar-amb-arena-85855129.html

 

Al nord del Xúquer s'acumula l'arena, al sud on hi ha la Goleta es perd tota. Són els efectes de l'espigó

 

En definitiva no anem a posar en dubte que es puga recuperar la Goleta, però si que hi ha preocupació - evidenciades en les al·legacions al projecte-  que al cap d'un temps passe igual que al Saler, si finalment no es contempla cap correcció de les causes que provoquen el trencament de corrents marins i la falta de sedimentació a la Goleta, o siga actuació a l'espigó del Xúquer. El que preocupava en algunes al·legscions és que si el projecte de regeneració de la Goleta s'executa segons la proposta que coneixem de Tragsa,  no servesca per a res sense esculls que retinguen l'arena, diga el que diga l'esmentat article d'opinió i el Ministeri.