Les platges recent regenerades del Saler han vist reduïda l'arena per la mar i l'onatge de dies passats sense que s'haja produït cap temporal. Segons els veïns afectats, i també s'ha publicat en diferents mitjans valencians, la mar s'està engolint les platges regenerades pel Ministeri de Transició Ecològica, un projecte que va transvasar tres milions de metres cúbics d'arena amb un cost de 25 milions d'euros. Les imatges publicades per la premsa i les difoses pels veïns evidencien que la mar torna a avançar i s'acosta a les dunes recuperades.
La platja de Pinedo, regenerada, ara després del temporal |
Els veïns avisaven que el transvasament d'arena anava a ser tirar els diners perquè el primer temporal fort s'ho emportaria tot i ara tornen a reclamar la col·locació d'esculls artificials, una solució per a estabilitzar les erosionades platges que Costes no baralla. I la realitat sembla ser els va donant la raó.
Allò que s'ha fet en les platges del Saler és igual al que s'està fent a les Deveses de Dénia i el que es vol fer a la platja de Tavernes: ampliar la platja amb una gegantina aportació d'arena i arribar fins al límit que tenia la platja de la Goleta fa 50/60 anys. Ací a Tavernes es vol regenerar de la mateixa manera, però no es diu res de com es minvaran les causes de la regressió, principalment com evitar els efectes negatius que té l'espigó de Cullera i tampoc no es contempla en cap lloc del projecte la construcció d'esculls artificials que retinguen l'arena.
La mar ha arriba fins a les dunes de les regenerades platges del sud de València |
Els esculls artificials és la solució que demanen els veïns del Saler i es també la solució que demana, junt a molts veïns i entitats valleres, l'estudi que sobre les platges de Tavernes va dur a cap la Universitat Politècnica de València a petició de l'anterior govern de l'Ajuntament, un estudi rebutjat i menyspreat pel Ministeri de Transició Ecològica que mai no ha volgut saber res del mateix.
Un estudi i la solució que aportava que, fins i tot va alçar una polèmica en el govern anterior, quan el PSOE es va posicionar a favor i defensa del Ministeri del govern socialista de Madrid i en contra de la proposta de l'estudi encomanat per l'Ajuntament. En plena campanya electoral, malgrat formar part del govern municipal, el PSOE de Tavernes va criticar la solució en un article d'opinió del que és ara regidor Juan Bautista Talens que va aixecar ampolles i molt de malestar en Compromís, amb encreuament d'opinions en premsa. Un article que encara es pot llegir integre
https://www.levante-emv.com/safor/2023/04/11/tapar-amb-arena-85855129.html
Al nord del Xúquer s'acumula l'arena, al sud on hi ha la Goleta es perd tota. Són els efectes de l'espigó |
En definitiva no anem a posar en dubte que es puga recuperar la Goleta, però si que hi ha preocupació - evidenciades en les al·legacions al projecte- que al cap d'un temps passe igual que al Saler, si finalment no es contempla cap correcció de les causes que provoquen el trencament de corrents marins i la falta de sedimentació a la Goleta, o siga actuació a l'espigó del Xúquer. El que preocupava en algunes al·legscions és que si el projecte de regeneració de la Goleta s'executa segons la proposta que coneixem de Tragsa, no servesca per a res sense esculls que retinguen l'arena, diga el que diga l'esmentat article d'opinió i el Ministeri.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada