L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

dimarts, 7 de novembre del 2023

El govern de Tavernes vol que la Generalitat accelere la construcció de la nova depuradora

 

 

El govern municipal de Tavernes s'ha reunit avui amb els responsables de l'EPSAR (Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals)  per tractar diversos temes relacionats amb la nova depuradora de Tavernes, i sobre tot per la vigència del conveni actual firmat amb la Generalitat, al cap i a la fi el màxim organisme responsables de les Estacions Depuradores d'Aigues Residuals (EDAR).  (Foto superior: la depuradora en groc i els col·lectors que hi van a parar)

L'actual conveni firmat entre l'Ajuntament de Tavernes i la Generalitat contempla, com indica la norma legal, un període d'actuació de 4 anys que, en opinió del regidor d'obres, Josep Llàcer, de Compromís, "és totalment inviable per a poder dur a cap totes les infraestructures, permisos administratius i informes que calen per a una depuradora".

I en aquest cas, la projectada per a Tavernes és un bon exemple, perquè el temps passa i tot el procediment no està acabat, mentre Llàcer ha recordat que "el Pla Especial hauria d'estar aprovat abans de febrer, però encara falta l'informe de Territori  i Paisatge, responsabilitat de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, de la Generalitat".

A la reunió estaven presents l'alcaldessa de Tavernes, Lara Romero, el regidor d'Obres, Josep Llàcer, de Compromís, Zeus Grau d'EU i Juan Bautista Talens, del PSOE,  i també tècnics d'urbanisme i activitats, i ha acabat amb la decisió de que es convocarà una reunió per redactar un escrit en el qual es confirme la vigència del conveni.

 

 

 

El regidor Josep Llàcer, que  va ser responsable de les obres i urbanisme en les dues anteriors legislatures 2015-2019 i 2019-2023, ha recordat que el projecte constructiu de la nova EDAR Tavernes i els documents urbanístics i ambientals del Pla Especial estan enllestits (Projecte de la depuradora i d’execució, Estudi d’integració paisatgística, Document inicial del Pla Especial Depuradora)

En el ple de novembre del 2022 es va aprovar l'exposició publica de la versió preliminar de l'EDAR i realitzar les consultes als organismes sectorials afectats. En eixe ple es va aprovar la versió inicial del "Pla Especial de Reserva de Sol" de la nova EDAR.

L'actual regidor d'Obres explicava en referencia a aquell ple que "era el document urbanístic més important que s'estava tramitant de la depuradora. Com marca el conveni amb la Generalitat, l'Ajuntament s'encarrega de redactar els documents i projectes de la nova EDAR  així com del programa expropiador dels terrenys. Després serà la Generalitat qui construirà la nova infraestructura, que implica també desmantellar les 3 depuradores existents actualment, per a la qual cosa hi ha prevista una inversió total superior als  36'6 milions d'euros". 
 
Un primer conveni firmat en el 2007 entre el govern municipal del PP i la Generalitat governada pel PP havia de construir una nova depuradora, però en el 2013 la Generalitat del PP es va tornar enrere i va anul·lar el conveni sense cap explicació.
 
Les negociacions per aquest segon projecte de depuradora es van iniciar en la legislatura 2015-2019, i es va firmar un nou conveni entre el govern de Compromís i la Generalitat del Botànic, que és el conveni actualment vigent.