L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

divendres, 24 de novembre del 2023

Presentació del llibre postum de Sico Fons "Venim del Sud"

 

La Casa de la Cultura ha acollit la presentació de l'obra postuma de l'escriptor valler, Sico Fons, "Venim del Sud" en un acte en el qual han intervingut la regidora de Cultura, Encar Mifusd, i Rosa Magraner, Adriana Serlik i Jaume Talens. 

Encar  Mifsud ha significat la importància de l'obra de Sico Fons dins del panorama cultural de Tavernes i la Valldigna i no només quan a literatura, la seua faceta principal, sinó també com  a organitzador i col·laborador en esdeveniments teatrals, pictòrics, etc. Mifsud ha remarcat que Sico Fons podem considerar-lo avui dia al costat dels grans personatges de la literatura vallera, el poeta Vicent Clar, l'autor i crític teatral Josep Monleón i el novel·lista Rafael Chirbes.

 

 

 

La poetessa i escriptora Adriana Serlik ha explicat la gestió del llibre, i encara que podem considerar-la com a editora, calia donar-li molt de mèrit al mateix Sico Fons, que havia posat molt de la seua part en la maquetació i tria de la tipografia. També ha assenyalat que els guanys de l'edició es dedicaran a ajuda de la Fundació Aspanion" de xiquets i xiquetes amb càncer.

La professora Rosa Magraner ha destacat la gran producció literària de Sico Fons, ja que des del 2001 fins avui té publicats 21 llibres, amb la qual cosa és un llibre per any i ha remarcat el Sico Fons d'ampla cultura i "gran devorador" de llibres, una faceta que li venia des de molt menut, quan va passar llargues temporades al llit per una malaltia.





El professor Jaume Talens va tancar l'acte, amb una intervenció que es va dedicar més que res a explicar l'obra, la qual ha qualificat com llibre de viatges, o si volíem tres viatges en un llibre que és de memòria, dietari, biografia ficció, assaig, però tot acaba en una pura novel·la, en una ficció que pot semblar real, amb un personatges que sembla que coneixem, però no són ells, i fins i tot la malaltia no és mai la mateixa, però si el sentiment, un treball de preparació per a un adéu.

Coneixerem en llegir el llibre el debat constant dels comerciants Eugeni, i Francesc, amb viatges comercials quinzenals que els permet viure, però sura a l'hora d'escriure el dietari  el seu pensament sobre la cultura, la defensa de la seua ideologia comuna dels dos amics, amb les relacions dels amics del nord, per parlar de  la identitat comuna, fins i tot esplaiant-se amb un toc sociològic de les amistats d’allà on paraven. 

Talens assenyalava que és una obra on no cal esperar inventaris selectius, si no aquells que el Sico Fons  ha viscut des de la cultura, l’amor i la malaltia. Molt encertades les descripcions històriques i fins i tot de temes actuals, com és el cas del procés i la independència vista des del nord del nord i del sud del sud.

 

 

 

 

"Venim del Sud" és realment el testament, el llegat de Sico, ell sabia que era el llibre postum i l'escriu en benefici de la llengua i de poder ser lliure, ell que sempre deia que no va voler estudiar per llegir allò que li agradava, no el que li imposaven.

Ara cal esperar, com havia dit la regidora Mifsud, i Jaume Talens, que la ciutat el reconega com mereix.