L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

dilluns, 20 de novembre del 2023

La nova partió del Domini Públic Marítimo-Terrestre (DPMT) que amenaça la platja de la Goleta

 

 

El govern PSOE-Podemos va aprovar el 2022 el nou Reglament de Costes i el Ministeri per a la Transició Ecològica (Miteco) el posa en pràctica amb noves partió (deslinde en castellà) del Domini Públic Marítimo-Terrestre (DPMT) al llarg del litoral del País Valencià. Hi ha Ajuntaments que han desenterrat la destral de guerra pensant en la possibilitat – gens remota- de perdre propietats, públiques i privades,  en la primera línia de platja.

Ací ho hem explicat moltes vegades i fins i tot hem usat un conegut refrany castellà per fer-ho més comprensible: "Quan veges la barba del veí pelar... posa la teua a remullar", i la barba del veí ja s’ha afaitat en alguns casos, per exemple a Bellreguard, a Dénia i l’ultima setmana a Puçol, però també podem afegir problemes sorgits per la nova partió a Sagunt o Sueca. A Tavernes, com hem informat, el Ministeri té posat l’ull a la Goleta amb la partió que estudia l’empresa Tragsa.

 

Cada localitat té la seua casuística particular, potser la més coneguda siga la de Dénia molt airejada en premsa les darrers setmanes i on el Ministeri, després de la partió  del tram entre el riu Molinell fins al riu Girona, amb afecció a Les Deveses, n'ha iniciat dos trams més que van des del riu Girona fins a Les Bassetes. Una actuació que, fa unes setmanes, va provocar un moviment veïnal, amb manifestació inclosa, de rebuig a la partió.


Portada del diari "Marinaplaza" (04-11-2023)


 I de Tavernes, què?

 

Per ara es desconeix la proposta final de Tragsa per a la Goleta, una de les 10 platges valencianes implicades en  la nova partió del DPMT, que afectaria tant a propietats privades com a  municipals, en un tram sobre els 500 metres.  Ara mateix desconeixem tot de la nova DPMT, només tenim constància de la proposta inicial que acompanyava el tràmit de licitació de redacció.

 

El govern de Compromís va sol·licitar la paralització de la DPMT de la Goleta en una reunió celebrada el febrer a Madrid, però... res de res. Compromís només val per votar investidures a favor de Pedro Sánchez i, per tant... el govern de Madrid no acceptava canviar res i seguia amb la nova delimitació de la DPMT que, potser, faça perdre propietats a veïns i al propi Ajuntament. Tot això, amb la presència en la reunió de l’actual alcaldessa, del PSOE.

 

 

 

Dos mapes amb la proposta de la DPMT per a la Goleta

 

El procés de partió no s’ha aturat. Si finalment es du a cap tal com és la proposta inicial, ens situaria davant un fet paradoxal: hi ha la redacció del projecte de regeneració de la Goleta que, si s’executa,  tornaria l'amplada de l'arena a la situació dels anys 60. Aleshores, amb una platja com fa 50-60 anys... ¿les onades arribarien als edificis en primera fila? Estarien afectats d’igual manera com ho estan ara per la DPMT? ¿El govern de Madrid els en tornaria la propietat per no estar-ho?

 

Arribats ací, s’ha de dir que,  deixant a banda el canvi climàtic,  la situació de la Goleta és molt el resultat de les actuacions del mateix govern. Hi ha unes per acció, en permetre fa dècades la construcció de l’espigó de Cullera que, tal com es reconeix en els estudis sobre la regeneració de la Goleta, és la principal causa de la regressió-transgressió de la nostra platja, i últimament també afectant la Platja de Tavernes, amb tots els perjudicis al turisme, que per cert es vol atraure canviant el nom del poble que du  l’estació pel despersonalitzador “Estació de la platja de Tavernes de la Valldigna”. Sense comentaris. Cadascú pot dir la seua.

 

 

 




Primera invasió de la mar a la Goleta (Novembre 2000)

 

 

I després en tenim unes altres actuacions, ja per omissió, per no haver actuat el govern, tant el del PP com el PSOE, durant els últims 20 anys per posar solucions al problema que es veia vindre amb la primera intrusió marina, l'any 2000, quan ja era evident el retrocés de la platja.