L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dijous, 6 d’octubre del 2022

Presentació de "Notícia del País Valencià" dins dels actes del 9 d'Octubre


La Casa de la Cultura ha acollit la presentació del llibre "Notícia del País Valencià", una obra escrita per Nèstor Novell i Josep Sorribes amb motiu del centenari del naixement de Joan Fuster i dels 60 anys de la publicació de "Nosaltres, els valencians", el llibre que va significar un colp en la consciència de molts valencians i valencianes en haver tractat per primera vegada les qüestions bàsiques de la nostra identitat col·lectiva. 

La presentació ha estat el primer acte que organitza l'Ajuntament amb motiu del 9 d'Octubre, Dia del País Valencià, i ha comptat en la primera fila amb la presència de regidors de Compromís, únic partit que ha estat representat en l'acte. 


 

Jaume Talens ha presentat l'acte i ha centrat el seu parlament en realitzar un repàs sobre l'obra de Fuster, com a gènesis del llibre que s'hi presentava, i ha remarcat la vigència del llibre "Nosaltres els valencians" i sobre tot de la visió fusteriana del País Valencià, de la qual indicava el llibre "Notícia del País Valencià era com un complement i una modernització dels grans temes que va deixar obert el escriptor de Sueca sobre el que som nosaltres els valencians.

Novell i Sorribes han volgut fer en el seu llibre una anàlisi rigorosa en la qual com indicaven en els seus parlaments, han posat el nostre país davant l'espill en vessant com la qüestió nacional i el seu desenvolupament històric, l'economia, els moviments socials i polítics que hem gaudit o patit, segons es mire, des d'aquell 1962 fins ara, estructurant el llibre en quatre apartats on no han faltat temes tan fonamentals com la falta de finançament del País Valencià i amb una reflexió final sobre que volem i que podem ser, sempre a partir de la premissa que "serem el que voldrem" o "no serem mai un país si no tenim consciencia i voluntat de ser-ho".

 Un aspecte fonamental a saber és que de les lectures i viatges dels autors per les comarques del País naixen el conjunt d'idees i reflexions, que en distints apartats del llibre analitzen el paper que han desenvolupat artistes, intel·lectuals, músics, científics, tots ells nascuts des de les reflexions que Joan Fuster va deixar plasmades en els seus llibres publicats, tot sobre la base de bastir un País Valencià modern.

El llibre, com indicaven els autors, acaba amb un conjunt de reflexions sobre les quals naixen propostes plasmades en el darrer apartat del llibre si volem superar dèficits, insuficiències i recobrar el que hem hem deixat pel camí no només en les darrers dècades, sinó des del segle XVIII.

I un aspecte sobre el qual es va posar molt d'èmfasi:"Notícia del País Valencià" posa al dia la qüestió nacional dels valencians, però en base a la nostra realitat actual, social i econòmica, amb un finançament per terra de l'estat espanyol, sense cap banca que protegesca el teixit productiu, amb una anàlisi del canvi de models productius que s'han donat sense un procés d'industrialització i arribar a una una economia basada en les serveis, sense atendre les petites i mitjanes empreses que són el nostres teixit productiu i, també sense polítics amb un sentiment de treballar pel poble valencià a Madrid amb una política en clau valenciana a Madrid.
 
 
 
El llibre bandeja les terceres vies que de vegades s'han volgut imposar i denuncia la renuncia a la dignitat individual i col·lectiva que suposa la divisió en províncies que tant han fet arrelar les institucions estatals en la nostra  mentalitat , defugint el paper de les comarques. 
 
Els autors: 

Josep Sorribes (València, 1951) és economista, professor en la Facultat d’Economia de la Universitat de València i doctor en Ciències Econòmiques. Va ser cap de servei del gabinet de l'alcalde Ricard Pérez Casado. Especialista en economia regional i en l’estructuració i la dinàmica econòmica i social del País Valencià a més de moltes publicacions ha estat promotor de plataformes culturals i organitzador de dos congressos d’història de la ciutat de València, el 1988 i el 2016. En els darrers anys ha treballat estretament amb Nèstor Novell en diverses publicacions. Entre la seua extensa obra publicada, cal destacar: Nou Viatge pel País Valencià (amb Nèstor Novell), PUV-UA-Institució Alfons el Magnànim (2017); Sumar per a governar-nos el territori (amb Nèstor Novell), Balandra Edicions (2019).
 
 

Nèstor Novell (Gandia, 1953) és economista i catedràtic d’ensenyament secundari. Ha treballat de professor de comerç internacional. Fou primer director del Centre d’Estudis Comarcals Alfons el Vell (1984-1992) i va treballar a l’Ajuntament de Gandia en dissenys com el Pla d’Habitatge, el Pla de Turisme Cultural basat en els clàssics i els Borja, el CIG de la UV a Gandia, i el Projecte Innova. Va ser cofundador del moviment cívic Nacionalistes de la Safor (1991-1994).  Ha publicat i coordinat una diversitat de projectes editorials col·lectius: El llibre de la Safor (1983); Debat, propostes nacionals per a un poble, CEIC Alfons el Vell (1987);Nou Viatge pel País Valencià (amb Josep Sorribes), PUV-UA-Institució Alfons el Magnànim (2017); Sumar per governar-nos el territori (amb Josep Sorribes), Balandra Edicions (2019). El 1992, la Fundació Jaume I li atorgà el Premi d’Actuació Cívica Catalana. 
 
Elaboració pròpia