L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:2.490
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:15.198

dilluns, 17 d’octubre del 2022

Avui, Dia Mundial de la Parada Cardíaca: què en saps? Coneixes com actuar davant un cas urgent? Curset obert en la Casa de la Cultura.



El dia 17 és el "Dia Mundial de la Parada Cardíaca", una situació sanitària per a la qual, i en benefici de la persona que la pot patir en qualsevol moment, és imprescindible i urgent actuar, normalment a través del desfribil·lador.
 
Cal saber que aproximadament a principi del 2022 hi havia a Espanya una mitjana de 7 desfribil·ladors per cada 10.000 habitants. Al País Valencià l'index era menor: 5 per cada 10.000 habitants, una dada semblant que Andalusia, La Rioja i Múrcia. 

Tavernes actualment disposa de 18 desfibril·ladors, amb la qual cosa podem dir que estem per damunt de la mitjana estatal i del País Valencià, i el nostre index seria aproximadament 10 desfibril·ladors per 10.000.
 
 
 
 
Tavernes, és per tant, un dels municipis que millor ha tractat aquest aspecte sanitari, tot gràcies a l'interés i preocupació de la Regidoria de Sanitat, al front de la qual es troba Mònica Palomares, de Compromís, que com a persona sanitària que és i que coneix bé el problema, ha actuat per millorar la dotació al poble. Ella mateixa ha dit en moltes ocasions "“les parades cardio-respiratòries són imprevisibles i una de les principals causes de mort. Cada minut que passa esdevé vital per a la persona afectada. Cal actuar el més ràpidament possible, per això és important tindre un desfibril·lador ben a prop. Una ràpida actuació pot salvar la vida d’una persona”.
 
I dit i fet. La regidoria de Sanitat ha fet possible que, dels 4 desfibil·ladors que tenia Tavernes fa només uns anys, ara comptem amb una dotació de 18, repartida per tot el poble i la platja.
 
Curs per conéixer bé l'ús del desfibril·lador
 
Però la instal·lació dels aparells comporta també dependre l'ús, saber-ne actuar amb celeritat d'ací que amb motiu del "Dia Mundial de la Parada Cardíaca" l'Ajuntament de Tavernes, amb el Departament de Salut de Gandia, Centre de Salut de Tavernes i Protecció Civil ofereixen un curs teoricopràctic al voltant dels desfibril·ladors (DESA) i la tècnica de reanimació cardiopulmonar (RCP). Un curs-xerrada obert a tota la ciutadania que tindrà lloc dilluns, 17 d’octubre, a les 19 hores en el vestíbul de la Casa i que servirà també per donar visibilitat al Dia Mundial de la Parada Cardíaca. 
 
 
Punts on hi ha desfibril·ladors, a més dels vehicles de la Policia Local i Protecció Civil
 

Objectiu de la sessió: divulgar i oferir una formació pràctica i efectiva de la tècnica sanitària de la reanimació cardiopulmonar (RCP) i ús dels desfibril·ladors, seguint les indicacions dels i les professionals de la salut que estaran presents. Iniciativa de gran utilitat perquè amb una actuació ràpida amb la RCP bàsica i ús d’un desfibril·lador (DESA)  es dupliquen o tripliquen les possibilitats de supervivència d’una víctima que pateix una parada cardiorespiratòria (PCR).

La sessió estarà dividida en quatre parts que giraran al voltant del suport vital bàsic i com s’ha d’actuar davant l’obstrucció de la via aèria per un cos estrany (OVACE). També es parlarà sobre el funcionament del sistema d’alerta d’emergències i recursos que ofereix el telèfon 112. Així mateix, es coneixerà de primera mà l’ús i beneficis dels desfibril·ladors, així com quina actuació s’ha de seguir davant d’un cas on es necessite una RCP.
 
 

 
La regidora de Sanitat, Mònica Palomares, ha remarcat que "les sessions pràctiques i teòriques són molt instructives per a entendre com s’ha d’actuar davant una emergència. És molt important que la població conega de primera mà com procedir davant un cas de parada cardiorespiratòria, ja que els primers minuts són crucials per a salvar vides, tant en adults com en menuts”.
 
Cal saber que els desfibril·ladors semiautomàtics externs (DESA) s'han ubicat en diversos edificis municipals i altres en vehicles mòbils,  són completament autònoms, i van instal·lats dins d’una caixa els fixos en els edificis. No obstant es poden traslladar a distància, fora de la caixa, gràcies a que disposen d’una bateria especial d’una durada de 5 anys, amb la qual cosa no necessiten estar sempre connectat al corrent elèctric per ser operatiu, a més de disposar d’un sistema propi d’avís quan la bateria comença a descarregar-se.   
 
Elaboració pròpia i informació del Gabinet de Comunicació i Premsa Municipal