L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

dimecres, 19 d’octubre del 2022

Avui és el Dia Mundial contra el Càncer de Mama: Què és la malaltia i consells per a previndre-la

 

Avui dimecres , dia 19,  es commemora el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama, una de les malalties més comunes, sobretot en les dones. Segons les dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), prop de 685 000 persones del sexe femení van morir en 2020, a causa d'aquesta malaltia, un dels càncers més comuns.

El càncer de mama és el tumor maligne que s'origina en el teixit de la glàndula mamària, tenen un creixement descontrolat i s'escampen pels teixits. Estan formats per cèl·lules que han acumulat alteracions, mutacions genètiques i amb això evadeixen el control del cicle de divisió cel·lular, s'amaguen del sistema immune i infiltren els teixits de voltant. Així aquestes cèl·lules poden viatjar a través de la sang o la limfa a altres òrgans i créixer formant tumors nous (metàstasis)”.

Avui és un dia on cal incidir en la importància de l’autoexploració mamària i les revisions mèdiques periòdiques per a previndre la malaltia, especialment en dones (un total de 34.088 dones diagnosticades sols en 2020), però també en homes, ja que el càncer de mama afecta a un 1% d'homes. 

La Regidoria de Sanitat, el Departament de Salut de Gandia i el Centre de Salut de Tavernes han organitzat una xarrada informativa sobre prevenció i conscienciació a càrrec del personal sanitari, avui a les 19 hores a la Casa de la Cultura .

 

 

L'OMS va establir el 19 d'octubre com a data contra el càncer de mama: els consells


Cada any, el 19 d'octubre, es commemora el que es coneix com a "Dia Internacional del Càncer de Mama". En aquesta jornada, diverses associacions i persones en tots els racons del món es col·loquen un llaç rosa, icona coneguda de manera universal per fer visible aquesta commemoració.

La AECC, a través de la seua pàgina web, ha establit una sèrie de recomanacions per a tractar de previndre l'aparició d'aquesta malaltia, una de les més comunes:

 - Evitar el sobrepés/obesitat i sedentarisme. Això redueix el risc de patir-ho en dones postmenopàusiques. Una reducció d'un 5% del pes en l'etapa pre- i postmenopàusica pot reduir la incidència de càncer de mama en un 25-40%.

-  Consumir dieta mediterrània, rica en fruita, vegetals i peix, cosa que també ajuda a reduir el risc de càncer de mama.

 - Realitzar activitat física. Segons la AECC,  l'exercici físic moderat o vigorós és capaç de reduir el risc de càncer de mama en un 25% tant en dones pre- i postmenopàusica.

 - Reduir la ingesta d'alcohol, Es considera que consumir aquest element pot augmentar el risc de patir aquesta malaltia. 

Elaboració pròpia