L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 807
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 1.470

dijous, 20 d’octubre de 2022

L'Ajuntament redacta un modificat del projecte de mota del riu, obligat per l'aparició de trams erosius en el marge

 

L'Ajuntament està punt d'acabar el modificat del projecte de la mota del riu Vaca,  una vegada consensuada la proposta de modificació amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, i amb això es podran reprendre les obres paralitzades a principi d'estiu.

Els treballs de construcció de la mota en el marge esquerre del riu Vaca es paralitzaren fa uns mesos davant l’aparició d’una irregularitat en el marge: una entrada erosiva del riu, descoberta  després d'haver eliminat la vegetació, a l'alçada del CEIP Alfàndec. Damunt, presentava el problema afegit de trencar la línia recta del marge i tot això ha obligat a una rectificació dels treballs planificats, a més d’obligar a un modificat del projecte en aquest tram.

 


I tampoc no ha estat l'únic problema perquè la retirada de la vegetació va donar visibilitat també a un mur del qual no hi havia constància en cap dels plànol recents dibuixats sobre la partió de la pròpia Confederació. Tot apunta a que és una construcció molt antiga, feta pels antics propietaris dels horts per a protegir les  terres i evitar solsides i inundacions del riu per eixe punt i que ha aparegut amb el desbrossament i preparació de la base de la mota.

De fet en les reunions amb els propietaris per a notificar-los els límits de la propietat privada, mai ningú no va comentar aquestes circumstàncies, desconegudes  per estar completament tapada per la vegetació i l'arrelum de canyes i altres vegetals des de dècades.

 

Un fet circumstancial que confirma que las grans obres, i aquesta és una gran obra municipal amb una inversió de mig milió d’euros, no estan lliures d’ensopegar amb problemes en l'execució, tot i la revisió dels tècnics municipals i de la Confederació, abans d’aprovar el projecte. De fet, en el projecte aprovat per Confederació s'havia traçat una línia recta per alçar la mota, ja que els tècnics que realitzaren les mesures no observaren la mossa, una problema que s'ha de resoldre per poder aguantar bé la mota en aquest punt.

Tal com vam informar en el seu moment, el fet de redactar un modificat i consensuar de nou amb Confederació endarreria uns mesos la represa dels treballs, atés també el període estival en que estàvem.  Un inconvenient del qual es vol traure una part positiva perquè permet uns millors fonaments de la mota, que quedarà més forta i això suposa una millor protecció contra avingudes del riu. 

 

Imatges del projecte inicial de la mota en la zona de Corts Valencianes

 

Més de 10 anys de gestions i mig milió (per ara) per legalitzar les obres de Vergeret

La construcció del mur-mota és l'única via per a legalitzar el conjunt de finques del Vergeret, construïdes en zona de domini del riu segons el projecte aprovat pel govern del PP que no comptava amb tots els informes de Confederació. Les obres tenen una sentència d'il·legalitat del Suprem des del 2011.

El projecte ha costat 10 anys de gestions amb Confederació, que finalment va acceptar aquesta solució de mota per evitar enderrocar les construccions, tot i que l'organisme estatal ha estat vigilant amb lupa i comprovant pas a pas tot el procés de redacció.

La mota, que ha de restaurar la legalitat de les finques, s'executarà al llarg de 1’5 km al costat del riu Vaca, entre l'assut i el Tol·lo i actualment es treballa en la part que dóna a l'Avinguda de les Corts Valencianes. El projecte suposa una inversió sobre el mig milió d'euros, que igual pot canviar amb el nou modificat per corregit el problema indicat.

Elaboració pròpia