L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:2.109
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:16.957

divendres, 28 d’octubre del 2022

El CEIP Magraner amb el projecte "Espanta la por" aposta per la tradició de Tots Sants com a elements educatius




El CEIP Magraner amb l'ocasió de la celebració de "Tot Sants" ha engegat el projecte educatiu "Espanta la por", una iniciativa educativa basada en la programació del Museu Valencià d’Etnologia "l’ETNO" i que serà el fil conductor del projecte sobre Patrimoni que presenta el centre valler dins de la xarxa "Escoles UNESCO". 

Un projecte engrescador que pretén posar en valor el patrimoni tradicional valencià al voltant del dia de "Tots Sants" en tots els seus aspectes i vessants, i alhora aprofitar el component educatiu i emocional que suposa per a la formació de la nostra identitat com a ciutadans. 

 

  

 

Monstres nostrats com el Butoni (que entra a les cases pel forat del pany); el dimoni Quarantamaula (va saltant per les teulades, a la recerca d'infants descreguts i rebels); de les encantades (de llacs i brolladors d'aigua); del Saginer (rapta xiquets per fer sagí amb el seu greix), de la bruixa Pinta; de la Tarasca (semblant a la cuca fera, una horrible serp d'ulls rogencs i alè pútrid), de l'home dels nassos (té tants nassos com dies té l'any i es fa presents en els llocs més insospitats); dels gambosins (homenets que viuen al bosc, semblant als donyets); de la Cuca Fera (un drac monstruós) o del Drac del Patriarca són el motiu central del projecte del centre valler.

El CEIP Magraner vol així recuperar la tradició dels monstres valencians, i per assolir-ho ha programat i organitzat una serie d’activitats amb les quals es treballarà distintes i diverses vessants del patrimoni cultural i artístic, del patrimoni natural, a més de la gastronomia, la literatura, la música, entre altres, tot en la recerca i el despertar de la curiositat i de l’emoció per aprendre. 

 

Un objectiu clarament definit i principal: recuperar i actualitzar la tradició de parlar de la por en arribar la festa de Tots Sants i el Dia de les Animes; ajudar els infants a conèixer més i millor l’imaginari terrorífic valencià així com els seus vincles amb la cultura mediterrània i, fins i tot, les relacions amb la la importada festa de Halloween que, inevitablement, tant de moda s’està posant els darrers anys. 

 

 

Cal remarcar com a component importantíssim d’aquest projecte el treball de les emocions, ensenyar a identificar-les i controlar-les quan tantes vegades queden oblidades culturalment, i també la millora de la participació i la convivència que potencia sempre el treball en equip.

 

 

Activitat educativa setmanal

Al llarg de la setmana s’han presentat progressivament diversos elements decoratius en les classes, amb un inici engrescador ja que en entrar en el centre i com a element motivador es va habilitar l'esquelet humà de la classe de naturals, alhora que s'anaven decorats els passadissos del centre amb elements al·lusius i de la tradició valenciana de "Tots Sants, fins arribar al "Tunel del Terror" com a culminació de la decoració del centre. Tot aquest treball serà la base d'un programa en "TeleMagraner" del qual s'informarà a la Comunitat Educativa.

 

 

Tot el projecte girà al voltant també d'una idea bàsica: no es tracta d'atemorir els i les alumnes, sinó de saber com han de conviure i com han de reaccionar davant les pròpies pors per tal "d'espantar-la", aspecte que dóna el nom a tot el projecte. Per tant una part important del projecte es  saber gestionar les pròpies emocions, a més de la implicació col·lectiva, en grup. Avui divendres, amb motiu de la pròxima festivitat de Tots Sants, es presenta el projecte a tot l’alumnat amb la decoració de corredors i activitats de classe adaptades al nivell de l'alumnat.

 

En aquests dies, cada curs ha treballat en classe un dels monstres tradicionals valencians, amb els dibuixos, contes, històries i la fabricació de la disfressa al·lusiva i que es plasmara en l'arribada de l'alumnat, quan el professorat els reba amb les disfresses dels monstres corresponents al curs. El CEIP Magraner ha elaborat uns dibuixos gegants de cada personatge, els quals formaran part de la vida del centre durant aquest any. 

 

Intercanvi d'experiències en centres UNESCO

Cal remarcar que el dia 16, amb motiu del 50 aniversari del "Patrimoni UNESCO" tindrà lloc una vídeo conferència amb l’alumnat d’un centre UNESCO de Barcelona i en el seu transcurs l’alumnat valler els explicara el projecte "Espanta la por", com a plasmació del patrimoni tradicional valencià, mentre els alumnes catalans explicaran als vallers aspectes sobre el seu patrimoni artístic, cas de la Sagrada Família,  Palau de la Música, catedral i barri gòtic.

La temàtica del patrimoni i la tradició cultural impregnarà també altres projectes i activitats que es realitzaran al centre durant el curs, com ara Musiescola, LOVA, CEPAFE, Telemagraner, etc sense oblidar el projecte "Desplastifica’t" que és un dels trets característics del Magraner per tal d’aconseguir des de l’escola un món millor i més sostenible. 

Remés. El nostre agraïment