L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

diumenge, 9 d’octubre del 2022

ACTES DEL 9 D'OCTUBRE: La professora Rosa Magraner llig el manifest de la diada dels valencians i valencianes


Els actes que Tavernes dedica a la celebració del "9 d'Octubre, Dia del País Valencià" s'han iniciat avui a les 10 del matí amb l'acte institucional que s'ha celebrat al saló de plens de l'Ajuntament i que ha reunit a les autoritats i representants de diverses associacions i entitats locals.

 

 

La professora Rosa Magraner ha estat enguany l'encarregada de llegir el manifest amb motiu de la jornada dels valencians i valencianes. Un manifest on recordava els fonaments històrics del nostra país, amb la conquesta de Jaume I el Conqueridor, així com ha palesat la voluntat del rei de crear una nova col·lectivitat sota el nom de Regne de València, atorgant-li lleis pròpies plasmades en els Furs, que ens foren arrabassats ja en el 1707 pel borbó Felip V. 

 

Molta part del parlament l'ha dedicat a parlar del nostre major signe d'identitat, la llengua i recordava com va ser precisament una conseqüència de la conquesta i com la llengua nostrada va gaudir d'una normalitat en la vida pública, cultural i econòmica de la gent i en les institucions forals, fins que aquestes foren suprimides pel Decrets de Nova Planta, el 1707. Això recordava va fer que "la llengua dels valencians anara paulatinament relegant-se als usos privats, imposant-se el castellà per als àmbits d’ús públics i oficials. I això fou així i anà a més durant la dictadura franquista fins als anys 80. I encara, actualment, una persona valencianoparlant, no té garantits totalment els seus drets lingüístics, no pot parlar i viure, a la seua terra, totalment en la seua llengua, com si fórem ciutadans de segona".

 



Rosa Magraner ha explicat com va ser el retrobar-se en la seua llengua, a través de professors com Carme Miquel a Tavernes, i Sanchis Guarner i el mateix Joan Fuster en la Universitat, fins a comprendre que "no hi ha cap llengua superior a una altra, que tota llengua té recursos per ser usada en tots els àmbits de la vida. La nostra també. Per això i perquè m’he dedicat tota la vida al seu ensenyament, em dol profundament que se la utilitze com a font d’enfrontament, com a arma llancívola, sempre qüestionant el seu nom, el seu origen, la seua vàlua. Tot per estigmatitzar els qui la parlem i a vore si per fi desistim d’usar-la" i demanava la transmissió a les futures generacions i també ensenyar-la a les persones nouvingudes a la nostra terra, perquè és així com millor ens poden conéixer i es poden integrar.

Finalment, reivindicava el territori valencià com a cresol de cultures que han passat per les nostres i la gran riquesa del mateix, paisatgística i agrícola. "Som un poble divers, treballador i alhora amb enormes potencialitats econòmiques" i demanava un esforç de tots i totes per mantindre i conrear les nostres tradicions literàries, culinàries, musicals, festives, folklòriques.

 









 A la Plaça 9 d'Octubre

Acabat l'acte institucional, hi ha hagut a la Plaça Major una mostra de balls típics valencians i vallers a càrrec del Grup de Balls Populars La Vall de Tavernes, per iniciar la comitiva que duria a la Plaça del 9 d'Octubre, amb l'acompanyament dels són de la dolçaina i els tabals. 

Allí ha tingut lloc la inauguració oficial del mural que l'artista Toni Espinar en col·laboració amb l'alumnat del Centre SADIA de Serveis Socials han realitzat dedicat a la figura del rei Jaume I el Conqueridor en commemoració de la diada d'avui. L'ambient joiós i festiu ha estat a càrrec dels balls que també ens ha oferit en la plaça el grup de balls local.




 Entrada oficial de Jaume I i sa muller, Violant d'Hongria

La següent parada dels actes programats per avui ha tingut lloc en el Passeig del País Valencià, amb l'entrada acompanyada de la dolçaina i tabals del rei Jaume I i sa muller Na Violant d'Hongria, en el que és un homenatge-recordatori a la figura del Conqueridor. Cal esmentar que al llarg del matí els menuts han pogut gaudir dels castells inflables i tallers en el mateix passeig. Ací també hem pogut presenciar uns balls populars a càrrec dels menuts del grup local, cosa que és satisfactòria  perquè implica la continuïtat de la nostres tradicions folklòriques. 

Un aspecte de la tradició vallera que reafirmava l'actuació del grup local "La Junt de la Bóta" que ha fet majorment un repàs del conjunt de cançons tradicional festives i de les colles valleres que formen el seu repertori, en bastants ocasions corejades pel públic assistent.

 

 



 En resum, una diada festiva on el més remarcable ha estat la implicació de les valleres i vallers en els actes, que han assolit una bona presència del veïnat, sobre tot avui en el Passeig del País Valencià que ha estat pràcticament ple del tot al llarg del matí.

 

Elaboració pròpia