L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dissabte, 11 de maig del 2019

Jornades del 30 aniversari de Bolomor: Activitats didàctiques al Centre d'Interpretació


Les activitats de les jornades del 30 aniversari de les excavacions del Bolomor, s'han traslladat avui de matí al CAREX (Centre d'Interpretació) per realitzar els tallers d'indústria lítica i del foc. A les instal·lacions, una cinquantena de persones, dividits en diversos grups, han assistit a les explicacions dels experts, de quina manera feien els neandertals els seus instruments, les seues armes de cacera, les tècniques per fer foc i com conservar-lo.



En el taller d'indústria lítica s'han construït bifaces a partir de pedra de sílex. Les usaven per caçar, per a les puntes de les javelines o llances, per filetejar la carn. Tanmateix el sílex és poc abundant a la Valldigna. Només hi ha algun aflorament a la Muntanya de les Creus i a Simat. Per això les restes trobades d'indústria, el sílex potser venia d'altres indrets o de les roques que arrossegaven els rius Xúquer o Serpis. 



Les valuoses eines fetes d'aquesta manera es transportaven en els desplaçaments d'aquests homínids. S'han trobat a Xelva (els Serrans) bifaces fetes amb roques de la vora d'Alacant. A la Valldigna també es feien eines amb roca calcària que era més abundant però no tan resistent com el sílex.




En el taller del foc s'ha fet esment als diferents tipus d'armes que feien servir els neandertals, llances i javelines, fetes de fusta. Aquests tipus d'armes són molt difícils de conservar pel material però se n'han trobat bastants a un jaciment a Alemanya enterrats en turba molt ben conservades. Les javelines eren molt aerodinàmiques tal com certificaren llançadors olímpics. Els arcs i fletxes són un invent moderns, d'uns 20.000 anys, fet per la nostra espècie, l'Homo Sapiens. 




Ens han demostrat com enganxaven la punta de sílex a la llança. Per fer-ho usaven budell d'animal que en assecar-se augmentava la tensió i feia ben forta la unió punta i vara.

Seguidament s'ha passat a fer foc usant diversos procediments. L'ús d'un pal fregant una fusta tova com la d'olivera amb l'us d'un arc encara és d'ús a algunes comunitats africanes. Exactament en 3 minuts s'ha aconseguit fer foc. Finalment s'ha fet foc també amb l'ús del pedrenyal o sílex. 



Uns tallers molt didàctics per conèixer les tècniques que usaren els neandertals per sobreviure. Tots els assistent hem quedat molt satisfets i els xiquets han quedat meravellats.