L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

dilluns, 27 de maig del 2019

Un fake news més d'avui: No eren 19, eren 61 vots


Al llarg del dia d'avui hem pogut llegir a les xarxes que el PSOE, amb 19 vots més, hauria aconseguit el tercer regidor i li l'hauria llevat a Compromís. Per cert, no venia del PSOE eixa informació.

Els resultats electorals d'ahir diumenge determinaren en un moment del recompte una pugna per eixe regidor, però la va resoldre Compromís al seu favor no per eixos vots, sinó per molts més. 

L'autor d'eixa falsedat, o "fake news" que es diu ara, sembla ser que desconeix la llei d'Hondt i quocient Hare que s'aplica per determinar diputats, senadors i regidors en el sistema electoral espanyol. O ha fet una mala aplicació.

El quadre Excel de dalt té dos parts: La primera és el resultat del dia d'ahir. Es pot observar com el 8é quocient de Compromís és 462  front al tercer quocient del PSOE que és de 442. Però això no vol dir que la diferencia entre ells per obtindre o no un regidor siga de 20 vots, per la senzilla raó que parlem del valor del 8é i el 3r quocient. 

El PSOE per superar el 462 de Compromís en el seu tercer quocient, hauria d'haver obtingut la diferència (462-442) multiplicada per tres més 1 vot. Cosa lògica: si estem dividint per obtindre el quocient, haurem de fer el reves però multiplicant i damunt sumar un vot més per superar el 462.

Això ho podem vore en el segon quadre: Li hem augmentat al PSOE 60 vots (20 x 3) + 1 de més per superar el 8é quocient de Compromís. Aleshores sí, hauria obtingut un tercer regidor. Però a bou passat, tots som toreros i també podem fer ciència ficció. Però no oblidem que 60 vots són de vegades molts, fins i tot més d'una mesa electoral: de fets en moltes  els socialistes no els van obtindre.

De tot això només es pot deduir que cal ser més seriosos a l'hora de llançar una "trola" per les xarxes, estudiar bé i aplicar millor la llei d'Hondt-Hare, i no dir les coses a la babalà. Després alguns s'autocreen expectatives falses dels resultats i estan convençuts   que amb un poc més de mil vots, igual van a obtindre 5/6 regidors i l'alcaldia que mereixen.