L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.044
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 23.237

divendres, 9 de juny del 2017

L'Ajuntament vol recuperar les restes dels vallers afusellats a Paterna i que descansen a Tavernes



L’Ajuntament va iniciar ahir els tràmits per rebre una subvenció de la Diputació que permeta els treballs d'excavació i exhumació, identificació i trasllat dels afusellats de Tavernes pel franquisme que es troben en la fossa comú 112 del cementeri de Paterna.

Les dades i documentació que es coneix indiquen que en aquesta fossa comuna hi ha 12 vallers enterrats, afusellats pel règim de Franco en acabar la guerra civil. Entre aquest, està l’alcalde de Tavernes Vicente Gómez Marí, a qui el plenari va retre un homenatge fa uns dies.

L’Ajuntament sol·licitarà la subvenció perquè un altre camí possible, que es demanar-la els familiars constituïts en associació, implica uns tràmits i no és segur arribar a temps per complir els terminis, encara que l’associació va fent camí per a la seua constitució.

Els regidors de Tavernes Noèlia Alberola (Compromís) i Eduardo Bononad (EU) estàn treballant colze a colze amb l’agrupació de familiars per tal de que la memòria i dignitat d'aquets veïns de Tavernes quede recuperada i reconeguda. “Serà un procès llarg però permetrà que per fi puguen tornar a casa i descansar al seu poble. Ninguna diferència ideològica, religiosa o d'altres tipus deu acabar amb actes violents” ens ha indicat la regidora Noèlia Alberola. 


 Fa uns dies, en concret el dia 31 de maig, els regidors i familiars van visitar el cementiri de Paterna per vore de primera mà els treballs que es realitzen a la fossa contigua, la 113 i es varen entrevistar amb arqueòlegs per assabentar-se del procés a seguir, tant a l’hora de sol·licitar la subvenció com dels treballs que vindrien després. (vore fotografies)

La regidora Noe Alberola també fa unes setmanes va assistir amb familiars dels vallers a una xerrada de l'Associació de Familiars d'Afusellets de Carlet i van poder comprovar la tasca investigadora de l'equip d'historiadors, els quals han realitzat una àrdua tasca de recopilació de dades i això permet una localització més exacta i molt documentada d'on es troben. Dates, referències etc...

A més a més, i segons ha publicat Levante-EMV, únic mitjà comarcal per ara que s’ha interessat per aquesta notícia que pren la base en la llei de Memòria Històrica, la fossa 112 alberga les restes de Vicente Gómez Marí i altres 13 persones. Segons altres dades que coneixem, i a falta de més estudis, a Paterna van ser afusellats entre els anys 1939 i 1940 un total de 33 vallers que presumptament estarien també enterrats en el cementeri.

Tavernes foren 56 els represaliats, i que segons indica l’historiador Vicent Gabarda, estarien en fosses de Paterna i Sueca. Altres informacions indiquen que el lloc d’afusellament d'aquestes persones va ser Sueca, Paterna i Gandia.