L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dimecres, 28 de juny del 2017

INFORME: El futur Centre d’Interpretació de Bolomor s’ha iniciat amb la construcció de l’aparcament i la zona de rebuda dels visitants




 L’Ajuntament de Tavernes ha començat les obres de l’aparcament de vehicles per a poder rebre els visitants a la cova del Bolomor (foto superior).  Actualment s’estan realitzant els treballs d’adequació dels terrenys adquirits pel Consistori, prop del jaciment, en el camí de l’Ombria, que faran possible  1.800 metres d’aparcament, per a turismes i autobusos, a més de comptar amb una zona de rebuda dels visitants i una àrea recreativa.

A més d’adequar els terrenys i realitzar l’aparcament, hi ha previst la instal·lació de mobiliari urbà. Tot això contribuirà a construir en un futur un centre d’interpretació del jaciment i d’arqueologia experimental.

La Diputació de València i l’Ajuntament van signar un conveni per a iniciar el projecte del Centre d’Interpretació del jaciment prehistòric de  la cova del Bolomor. El conveni ha permés que l’Ajuntament reba del Patronat Provincial de Turisme de València una subvenció de 125.000 €  que permet realitzar, a més de l’aparcament de vehicles, una zona de rebuda dels visitants.

L’aposta del govern municipal de Compromís és aconseguir que  la visita a Bolomor siga el més accessible possible per a tots aquells que vulguen conèixer el jaciment arqueològic i un dels indrets més emblemàtics de la Valldigna. Recordem que el jaciment es troba enmig del barranc de Bolomor, un paratge excepcional de gran riquesa mediambiental per albergar mostres dels exemplars més interessants de la flora mediterrània.

Barranc de Bolomor
L’alcalde de Tavernes, Jordi Joan, ha remarca la importància del jaciment paleolític de Bolomor dins de la història del poble valencià. “Un  dels nostres objectius des que entràrem al govern és posar-lo en valor com a element històric, cultural i turístic. Han estat molts els esforços que hem fet per revaloritzar un jaciment, que havia estat el gran oblidat per les anteriors institucions i governs valencians, a pesar de que s’han exhumat les restes humanes de Neandertal més antigues del nostre territori i és un referent únic a nivell mundial per a estudiar l’ús del foc per l’home”.

Els últims anys, el govern de Compromís en col·laboració amb la Diputació de València ha donat un gran impuls en la posada en valor del jaciment amb una gran activitat de caràcter cultural i didàctic que compren visites guiades, tallers didàctics i activitats amb escolars, visitants i associacions, i al qual se suma ara aquest inici del Centre d’Interpretació de Colomor, a semblança dels que disposen altres jaciments com Atapuerca, el model del qual es vol que siga la base per al centre valler i que compta també amb el suport de l’àrea de Turisme i el Museu de la Diputació de València.
 

Llibre commemoratiu dels XXV anys de les excavacions de Bolomor

 Presentació de la primera fase del Centre d'Interpretació de Bolomor 

L’Ajuntament de Tavernes va presentar el passat mes de setembre el conveni amb la Diputació de València per engegar la primera fase del Centre d’Interpretació de Bolomor. El conveni naixia com a fruit dels treballs i reunions realitzats en la visita a Atapuerca (Burgos), lloc on es desplaçaren representats de l’Ajuntament i Diputació, per estudiar i importar el model de gestió del jaciment burgalés a la Valldigna.

El conveni implicava l’aportació de  125.000 euros de la Diputació i l’aportació de l’Ajuntament en tràmits administratius, projectes i demés que, com deia la diputada de Turismes Pilar Moncho, “també consten diners i molt de treball” per iniciar la primera fase del Centre d’Interpretació.

Presentació de la primera fase del Centre d'Interpretació
I aquests tràmits s’han iniciat amb l’expedient d’adquisició dels terrenys per a construir la zona d’aparcament i una aula a l’aire lliure on oferir explicacions i tallers, el desbrossament i adequació del paviment, la creació de rampes per a poder accedir fàcilment a aquesta zona tant per als vehicles com per als visitants i la instal·lació del mobiliari escaient (papereres, ombres, bancs, senyalització...). Sobre tot es busca l'accessibilitat al jaciment i fer més fàcils les visites.

Cap ajuda de Madrid 

Aquest projecte, segons es va explicar, s’ha plantejat en un termini final en el temps de 10 anys, i per a poder anar-lo completant es demanaran ajudes, a més de les confirmades per Diputació, a altres entitats, entre elles l’Estat espanyol.

Si durant els anys de govern del PP a Tavernes i a la Generalitat el jaciment va ser un gran oblidat, ara es repeteix la història i tampoc les ajudes sol·licitades al govern espanyol ni han arribat i ni sabem si arribaran. Madrid està molt lluny i sembla ser que encara no s’han assabentat que Bolomor és per ara un dels jaciments més importants a nivell mundial sobre la domesticació del foc, i un bon complement a les investigacions sobre els nostres primers ancestres que es duen a cap a Atapuerca, on no hi ha vestigis de l’ús del foc.

Focs del jaciment de Bolomor
Pot ser siga pel desconeixement que a Madrid  tenen de la realitat cultural de la perifèria peninsular que, com hem explicat diverses vegades, l’Ajuntament a través del grup de Compromís en el Congrés de Diputats i Senat ha demanat aquests darrers anys una dotació de 500.000 euros per a l’edifici final del Centre d’Interpretació (edifici, aulari, auditori, equipament...) i el grup parlamentari del PP, inclosos els diputats i senadors valencians, sempre han votat en contra de la inclusió de l’ajuda en els pressupostos.

El passat dilluns vivíem un altre capítol en el pressupost del 2017, quan els vots del PP rebutjaven totes les esmenes en ajudes culturals que havia demanat Compromís.

Centre d'Interpretació d'Atapuerca i seu de la Fundació
La possible Fundació Bolomor

El govern de Compromís, en resposta de l’alcalde de Tavernes, Jordi Joan, a preguntes de la premsa present va confirmar el passat setembre que la idea del govern municipal seria constituir una fundació on la iniciativa de les empreses privades puga estar present i aportar fons per aquest gran projecte.

L’alcalde va recordar que en la Fundació Atapuerca estan representades moltes de les grans empreses del IBEX35, però considerava que el pas actualment és complicat i que ara cal primer que res acabar el projecte que ara s’inicia amb eixa previsió de 10 anys.

Una cosa està clara i amb això coincidim amb l’alcalde: cal oferir a les empreses que puguen actuar com a “patrons” de la Fundació una realitat sòlida per tal que puguen donar un retorn social a la inversió a Bolomor. Per tant, una vegada el projecte estiga llest, amb un Centre d’Interpretació en marxa, es podrà convidar a les empreses perquè s’integren en una fundació que, com passa a Atapuerca, gestiona tot el referent al jaciment burgalés, el museu i el Centre d’Interpretació.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Benvolguda Cotorra.
No cap dubte que Bolomor pot convertir-se en un potent focus d'atracció cultural, educatiu i turístic de la comarcs, i de pas esdevindre un referent icònic de la nostra cultura. D'acord tots, no? Ara bé, si no es troben tots els actors implicats asseguts a la mateixa taula difícilment prosperarà aquesta Fundació. A més, el model de Fundació pot ser no siga la millor fòrmula de gestió, vist el que passava a pocs quilòmetres amb les mangarrufadesa de la que regia el monestir de Simat. Per favor, fiquem tot el trellat possible en la gestió d'aquest patrimoni tan valuós, i deixem que a més dels gestors polítics la comunitat acadèmica tinga un paper més actiu i amb més capacitat de decissió sobre el que volem que siga Bolomor. Si no és així difícilment podren trobar suport econòmic del ministeri, pas necessari per a engegar una actuació que dóne estabilitat i projecció al que mereix Bolomor.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Pensem que hem deixat clar el que pensem.

Perquè una fundació Jaume II el Just que no oblides no era només per al monestir, sinó que aquest va ser l'excusa per crear-la amb amplis poders sobre la gestió ¿"cultural"? ( o de mà llarga?) de la Generalitat del PP (amb els seus fons es pagava tot tipus d'actes a tot arreu del País), doncs bé perquè allò va ser un destarifo, no vol dir que totes les fundacions ho siguen, i com exemple la mateixa d'Atapuerca, on si et molestes en cercar els representants de la comunitat acadèmica que hi ha, és per caure de cul. Res paregut al mal model que va ser la Fundació Jaume II el Just. I per cert, segons diuen els que han anat a estudiar-la, la d'Atapuerca, amb una gestió modèlica. I els resultats parlen per ells. Atapuerca és avui dia el major referent mundial quan a jaciments.

Quan al suport econòmic del ministeri, ¿quan vols que el done, quan estiga tot fet, i tot el Centre d'Interpretació acabat? A buenas horas mangas verdes. Si Bolomor estigues a Madrid, Josep Fernandez i el seu equip, després de les troballes i estudis sobre el foc ja estarien nominats al Princesa d'Asturies.

Però som "provincies", la periferia, el voltant, l'entorn... del melic central.

Jo crec que els dos volem el mateix: Bolomor amb la importància que cal