L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.590
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:1.590

dijous, 1 de setembre del 2016

Avui ens quedem sense els focus halògens



Avui deixen de comercialitzar-se els focus halògens encara que les tendes seguiran venent-los fins a esgotar les existències. La mesura afecta als focus ja que, segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), les bombetes halògenes es podran vendre fins el 2018. 

La Unió Europea (UE) vol avançar el seu pla de disseny ecològic pels llums d'ús domèstic i aconseguir més eficiència energètica dins del pla aprovat en el 2011. L’objectiu és aconseguir energia sostenible i disminuir les emissions de gasos d'efecte hivernacle derivats de cremar combustibles fòssils (petroli, gas i carbó), culpables del canvi climàtic. Es reduirà la importació d'aquests combustibles i es millorarà la seguretat del subministrament i la competitivitat de les economies europees. 

Ecologistes en Acció consideren que és una "bona mesura" perquè gran part de l'electricitat que consumeixen els focus halògens es transforma en calor (50%) i no en llum. Per tant suposa un estalvi econòmic, una menor emissió de diòxid de carboni, una menor pèrdua d'electricitat i un sistema molt més eficient. Igualment opinen que s'hauria d'haver començat abans i que es podria avançar molt més ràpid. 

Opcions disponibles per a il·luminar les nostres llars 

Fins ara hi ha tres alternatives: halògens, de baix consum o LED. Les dues últimes són més eficients amb un estalvi de fins al 80% d'electricitat. 

Fins a 2012 solíem utilitzar les bombetes incandescents de 60W, mentre que el LED (díode emissor de llum) pot produir la mateixa il·luminació amb tan sols 10W, però amb una diferència en el preu: la bombeta d'Einstein al voltant de 2 euros i la LED sobre uns 10. Pot semblar una diferència exagerada, però l'estalvi en la factura de la llum utilitzant LEDs és considerable. En el LED la llum és més homogènia i amb una menor temperatura, per la qual cosa el 98% de l'energia que emet és llum i no calor. 

Una altra dels avantatges és la vida útil del LED, que pot arribar a més de 30.000 hores de durada enfront de les menys de 9.000 d'una bombeta estàndard. 
 
El LED, millor que el fluorescent 

La gran diferència entre llums fluorescents de baix consum i els LED és que els primers contenen entre 3 i 6 mil·ligrams de mercuri, molt contaminant per al medi ambient pel que s'han de lliurar en punts especials per al seu reciclatge. Açò molta gent ho desconeix i les tira en qualsevol paperera cosa que no hem de fer. També hem de citar que els LEDs tenen una arrencada instantània, mentre que les bombetes de baix consum tarden a calfar, és a dir, a emetre el 100% de la llum. 
Una recomanació: Existeixen molts productes LED que arriben d'Àsia amb components de baixa qualitat que escurcen la seua vida útil, així que cal triar una marca de qualitat, és imprescindible.