L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dilluns, 19 de setembre del 2016

El Corredor Mediterrani facilita la normalitat de relacions entre el País Valencià i Catalunya



El Corredor Mediterrani ha facilitat la tornada a la normalitat institucional de les Generalitats del País Valencià i Catalunya gràcies a la reivindicació del Corredor Mediterrani. 
 
 Avui s’han reunit els dos presidents, una reunió que ha estat qualificada d’extraordinària quan hauria de ser normal entre països veïns, amb llengua i història compartida, a més dels llaços culturals, i que han format part de la mateixa realitat política que era l’antiga Corona d’Aragó.
 
I si la relació no ha estat normal les darreres dècades ha estat gràcies als despropòsits del PP en voler separar allò que la història va unir durant tants segles i ara uneixen els interessos econòmics i de pervivència com a poble. 
 
 I més quan, com ja hem dit, les relacions comercials entre amdós pobles són tan fructíferes que Catalunya és el primer client comercial valencià i el País Valencià el segon dels catalans. I el PP sempre girat d’esquena a una realitat econòmica i comercial, posant traves a una relació que, a la fi, només era anar en contra dels interessos dels mateixos valencians. 
 
 Doncs bé, avui a València hem tingut lloc una cimera dels dos presidents que ha servit per establir quatre acords marcs: 
 
 - estabilitzar un nou marc de relacions i portar al pla institucional el que és normal entre els ciutadans. 
 
 - plantejar reunions bilaterals semestrals amb assumptes d'interès per a ambdues administracions 
 
 - l'engegada d'una comissió tècnica de seguiment de les obres del Corredor Mediterrani. 
 
 - la reciprocitat del senyal de la futura televisió valenciana i Tv3 perquè ambdues es puguen veure en els dos territoris.

La reivindicació del Corredor Mediterrani no es considera com una mera declaració d'intencions i tots dos dirigents assenyalen que el temps de les fantasies en el pressupost i de deixar passar els trens ha acabat i ara solament valen realitats. 
 
 I és que encara que el govern de Rajoy ho oblide i el PP valencià tampoc ho airege, el Corredor Mediterrani afecta a Andalusia, Múrcia, el País València i Catalunya, però sobre tot afecta al 50% de la població espanyola, al 60% del PIB i , a més, entre Catalunya i el País Valencià concentren quasi el 40 % de les exportacions espanyoles. 
 
El president Puig ha ficat el dit en la nafra d'una realitat que ens perjudica, econòmicament i socialment: "Ningú comprén que no hi haja AVE entre València i Barcelona i que quasi totes les carreteres siguen de peatge". 
 
Els dos presidents ho tenen molt clar, i nosaltres coincidim: es necessita un govern sense el PP per a desbloquejar les inversions i impulsar-les, un govern que no es gire d'esquena al Mediterrani i al 50% dels espanyols. Un govern sense el PP que impulse l’economia dels dos territoris i que no tinga la visió territorial de l'Estat que va imposar en el segle divuit el rei Borbon Felipe V “por justo derecho de conquista”. 
 
Un model de finançament molt caducat

Els dos presidents respecte al finançament autonòmic han coincidit a assenyalar que el model actual porta tres anys caducat, i el PP no ha fet res per impulsar-ne un de nou i ha preferit continuar amb la seua política de falta de recursos a ambdues comunitats, més greu en el cas del País Valencià que a Catalunya, perquè els valencians som l'única comunitat espanyola amb 12 punts per sota de la mitjana però aportem a l'estat més que recursos i inversions rebem del mateix Estat.