L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:2.490
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:15.198

dilluns, 26 de setembre del 2016

Presentació de la primera fase del Centre d'Interpretació de Bolomor


Aquest matí ha tingut lloc en el saló de plenaris de l’Ajuntament l’acte de presentació del conveni amb la Diputació de Valencia que farà possible la primera fase del Centre d’Interpretació de Bolomor. Aquest conveni es fruit dels treballs duts a cap fa uns mesos en la visita a Atapuerca (Burgos), lloc on es desplaçaren representats de l’Ajuntament i Diputació, per estudiar i importar el model de gestió del jaciment.

La primera fase compta amb una aportació de  125.000 euros de la Diputació, mentre l’aportació de l’Ajuntament de Tavernes serà en tràmits administratius, projectes i demés que, com deia Pilar Moncho, “també consten diners i molt de treball” per iniciar la primera fase del Centre d’Interpretació.

Parlament de Josep Llácer
 Les explicacions donades pel regidor de Turisme, Josep Llácer, indiquen que la primera fase té com actuacions principals la compra dels terrenys per a construir la zona d’aparcament i una aula sobre el jaciment a l’aire lliure on oferir explicacions i tallers, el desbrossament i adequació del paviment, la creació de rampes per a poder accedir fàcilment a aquesta zona tant per als vehicles com per als visitantsi la instal·lació del mobiliari escaient (papereres, ombres, bancs, senyalització...). Sobre tot es busca l'accessibilitat al jaciment i fer més fàcils les visites.

Igualment s'ha parlat de les gestions que es duen a cap amb ADIF per la cessió de la "Casa Verda" com a centre de rebudes de visitant i de vehicles que poden tindre dificultats per accedir, de manera que s'establiria des d'allí un itinerari a peu i segur.

 Llácer ha confirmat que "el projecte s’ha plantejat en un termini final en el temps de 10 anys, i per a poder anar-lo completant es demanaran ajudes, a més de les confirmades per Diputació, a altres entitats, entre elles l’Estat espanyol"

 
Nosaltres confiem que així siga i arriben perquè, com hem explicat diverses vegades, l’Ajuntament a traves del grup de Compromís ha demanat en el Congres de Diputats dos anys seguits 500.000 euros per a l’edifici final del Centre d’Interpretació i el grup parlamentari del PP, que es majoritari, sempre ha votat en contra de la concessió.

 L’acte a comptat amb l’assistència de la diputada de Turisme, Pilar, Moncho, la gerent de l’entitat Dival de Diputació Agustina Brines, president de la Mancomunitat, Vicent Ribera, i de tècnics de la Diputació, a més dels representants locals l’alcalde Jordi Joan i el regidor de Turisme, Josep LLácer, entre altres regidors del govern. A l’acte no ha assistit cap regidor dels partits de l’oposició de Tavernes. 

Parlament de Pilar Moncho, diputada de Turisme.
Cal indicar també la presencia dels màxims responsables de les excavacions del jaciment, Josep Fernández, Ruth Blasco i Pablo Sañudo, que han manifestats als responsables polítics la seua satisfacció per aquest pas que es dóna per a la posada en valor i difusió del jaciment.

La possible Fundació Bolomor 

 L’alcalde de Tavernes, Jordi Joan, a preguntes de la premsa present va confirmar que la idea última es poder constituir una fundació on la iniciativa de les empreses privades puga estar present i aportar fons per aquest gran projecte.

L’alcalde va recordar que en la Fundació Atapuerca estan representades moltes de les grans empreses del IBEX35, però considerava que eixe pas no es pot encara donar i primer caldrà acabar tot el projecte que ara s’inicia.

Parlament de l'alcalde, Jordi Joan
 L'alcalde era realista quan deia que “no podem anar ara cara a les empreses sense oferir-los alguna cosa sòlida que a ells els done un retorn social a la inversió que puguen fer en Bolomor. Serà quan aquest projecte estiga llest quan podrem convidar a les empreses i dur a cap eixa fundació que com passa a Atapuerca es la que gestiona tot el referent al jaciment burgalés, el museu i el Centre d’Interpretació”. 

 La importància de Bolomor 

Els parlaments que han efectuat la diputada de Turisme, l’alcalde, el regidor Llácer i el tècnic responsables de productes turístics de Diputació, Evarist Caselles, han incidit molt sobre la importància cultural i turística del jaciment, remarcant que pot ser un dels focus que més visitants atraguen a les nostres terres. 



 “Bolomor estava ací, només calia una sensibilitat i treballar per donar-lo a conèixer, una sensibilitat que ha demostrat tindre aquest govern municipal en els cinc anys, amb tot el pla de visites, millora d’accessibilitat a la cova, celebració dels 25 anys d’excavacions i les accions dutes per implicar la Diputació, on hem trobat en la diputada de Turisme Pilar Moncho una persona sensible que ha sabut comprendre el valor cultural i històric del jaciment i ens ha oferit sempre el seu ajut” indicava l’alcalde Jordi Joan.

Igualment l’alcalde ha agraït a l’àrea de Cultura de la Diputació que haja incrementat per cinc l’assignació que venia donant tots els anys per a dur a cap les excavacions ordinàries anuals, una ajuda que ha permés enguany que la campanya, que acaba demà haja gaudit d’una durada de dos mesos amb un increment notable dels científics que han treballat aquest estiu.

Pilar Moncho, diputada de Turisme, ha remarcat l'ajut de la Diputació a les entitats locals per poder dur a cap projectes com els de Bolomor, que pel seus propis mitjans els seria més complicats. 

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Gran projeste

Veïna ha dit...

Ahí és on li apreta la sabata al PP, que en tot el temps que han estat governant no han fet res per a donar a coneixer el Bolomor. I és que ells llevant del toxo que dona més diners, el demés poc els importa. Però s'ha de tenir una visió més ampla i sostenible del turisme. No tot és sol i platja. S'ha de posar en valor aspectes culturals, com el Bolomor, el Monestri i ermites; aspectes esportius com senderisme i escalada; aspectes gastronòmics, donant a coneixer els nostres plats, etc....

Anònim ha dit...

Quina parcel·la és la que es pretén comprar per al pàrquing? Un mapeta assenyalant-la vindria bé. No feu cap destrossa, que és un espai natural singular i molt bonic. La potenciació del Bolomor ha d'anar acompanyada del respecte cap als valors naturals i paisatgístics de la zona.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Estan molt bé, les recomanacions i mai no venen de sobra, però en aquest cas concret i vist el que hem vist i ahir es va dir, i que estan implicats tots els que tenen alguna cosa a dir sobre Bolomor (Ajuntament, Diputació, tècnics i arquitectes i equip de Bolomor) ens consta que això està previst i contemplat, a més de que el que es vol es precisament integrar-ho dins del paisatge.

Anònim ha dit...

Si, aci en tavernes viéremos del paissatge

La Cotorra de la Vall ha dit...

???

Anònim ha dit...

Una coseta, a vore si vosaltres en sabeu més. A banda del centre d'interpretació, està previst algun tipus de museu o centre on es puguen veure part de les troballes? Crec que seria molt interessant a més de conéixer la cova i la interpretació de com vivien, com s'alimentaven, etc. poder veure coses físiques. Supose que les restes trobades no són municipals, ni molt menys, però si es pogués fer gestions per a tindre-les ací a Tavernes, seria un altre atractiu, pense jo.

Salutacions i seguiu així, esteu fent molt bones cròniques al voltant d'aquest tema i de les pintures trobades a la Muntanya de les Creus.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Gràcies pels teus elogis.

Precisament ahir en la presentació dels resultats d'enguany va ser una de les coses que en acabar vam preguntar aprofitant la presència d'un representant del Museu de Prehistòria de la Diputació, on estan dipositades actualment.

És una cosa que està prevista, no totes les troballes, sinó una mostra representativa de les de fauna i en el cas de les humanes és molt més complicat, i no per falta de voluntat, sinó pel sistema de seguretat que cal fer al seu voltant. De tota manera, són temes a decidir tal com avance el mateix Centre d'Interpretació, que haurà de contemplar un espai museístic.

Pensem si igual es faran reproduccions del ossos humans, saps que actualment a simple vista, no serien diferenciables de l'original. De fet al museu de Valencia hi ha una reproducció de la primera llar de foc trobada a Bolomor, i a la Bienal de Venecia de l'any passat es va exposar també una reproducció dins de la sala que parlava dels sistemes de calefacció dels habitatges humans.


En resum es contempla, però no hi ha res per ara. I tampoc pensem que el Centre siga cosa de dos o tres anys. Recorda que es calculen 50 anys més de treballs en el jaciment.

Anònim ha dit...

Gràcies per la resposta. No vaig poder assistir a la xerrada i tenia molt d'interés.