El PP, Ciutadans i el PSOE han votat en contra de la proposta de Compromís per modificar l'article 135 de la Constitució Espanyola de manera que es torne a la redacció anterior amb la inclusió d'un tercer punt que estableix la prioritat de la despesa en els serveis públics davant qualsevol altre tipus. La proposició ha estat defesa per l'alcalde i diputat Jordi Joan.
Compromís, promotor de la iniciativa, ha votat a favor, al costat de Podem, mentre que el soci de Compromís en el govern valencià s'ha abstingut. En votar en contra el PP i Ciutadans la proposició de llei no ha anat endavant.
La proposició de llei recorda que a l'agost de 2011 el PSOE i el PP van modificar l'article 135 per a introduir "el principi d'estabilitat pressupostària i el pagament prioritari del deute públic davant qualsevol altre tipus de despesa". Compromís considera que la reforma d'aquest article "suposa una trava a les polítiques de recuperació social que estan començant a aplicar-se" al País Valencià.
Jordi Joan assenyalava que es va reformar l'article 135 de la Constitució "per la via ràpida, sense debat públic, ni consulta ciutadania", per a "posar els serveis públics al servei dels poderosos", ja que "blinda com a prioritat el pagament del deute publica enfront de qualsevol tipus de despesa".
També va indicar que es tracta "d'una de les regulacions que més han perjudicat a la ciutadania i a la seua qualitat de vida en els últims anys", ja que "ha tingut conseqüències demoledoras per a la població". Així s'han aplicat retallades en els drets bàsics --16.000 milions d'euros sol en educació i sanitat-- i pèrdua de sobirania".
Podem ha recolzat la proposta perquè la reforma de l'article 135 del 2011 va ser "un error", que es va fer "amb precipitació, quasi sense debat, amb nocturnitat i traïdoria".
La nota del debat la va donar el PSOE amb la seua abstenció i més després de manifestar el seu portaveu Manolo Mata, que els socialistes "vam fer molt mal a modificar la Constitució d'una manera inútil", perquè la reforma de l'article 135 "mai va aportar res, no va servir per res, va ser un desastre". Segons Mata "el greu va ser la llei d'estabilitat pressupostara de 2012, que el PSOE la va votar en contra".
Doncs bé malgrat aquestes paraules el grup socialista en les Corts es va abstenir. No convé enfadar el PSOE de Madrid que aprovava en el 2011 aquesta reforma. Més papistes que el Papa.
El PP qualificava la proposta de Compromís "d'ocurrència ideològica d'impossible compliment" i afirmava que un Parlament autonòmic no pot modificar la Constitució. El PP valencià oblida que l'article 86.2 de la Constitució estableix que "les Assemblees de les comunitats autònomes podran sol·licitar del Govern l'adopció d'un projecte de llei o remetre a la Taula del Congrés una proposició de llei".
Però... algú pot creure's que el PP vote a favor de canviar una situació que beneficia a la banca i al gran capital?
Ciutadans ha assenyalat que la forma utilitzada per a reformar la Constitució fa cinc anys "no era l'adequada", però no era adequat la proposta a les Corts Valencianes per a iniciar un procés per modificar de nou l'articule. ¿O no s'han llegit l'article 86.2 de la Constitució o estan més preocupats per defensar el gran capital?.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada