L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.044
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 23.237

dilluns, 15 de maig del 2017

Estudi de l'evolució dels valors cadastrals: el govern de Jordi Joan l'ha abaixat un 34%




Any 2014: abaixa 20% 
Any 2016: abaixa el 7% (sectors urbanitzables)
Any 2017: abaixa 8 %
Any 2018: abaixarà el 4%

Compromís ha anunciat una baixada del 4% dels valors cadastrals i de l'IBI en el 2018 en benefici dels ciutadans. Serà la quarta baixada del govern de Jordi Joan i ens deixa en els valors globals més baixos des del 2006, tal como es pot vore en la gràfica superior de la imatge de dalt. Les baixades de Compromís mitiguen en bona part les conseqüències de la revisió brutal que va patir Tavernes aleshores.


L'abaixada d'eixe 4% de l'IBI anunciada per Compromís implica que quedarà quasi igual que l’any 2012, el primer any efectiu de govern de Jordi Joan. Ho podeu vore en la gràfica inferior, on es palesa que l'Ajuntament ha variat ben poc el cobrament anual global de l'IBI des d'eixe any (color taronja gràfica).


Valors cadastrals

La gràfica demostra que el valor cadastral global aplicat als immobles de Tavernes ha abaixat molt (un 34%) durant el govern de Compromís. Això representa beneficis quan a la declaració d'IRPF de les segones cases,  rebaixa de l'IBI, rebaixes en les plusvàlues i tributs de caràcter autonòmic i estatal, a més de facilitar a les famílies l'accés a beques i altres ajudes per als estudis dels fills.

La revisió  aprovada en el 2006, com es veu en la gràfica, multiplicava per quatre els valors anteriors dels immobles que comprén els habitatges, però també els solars i terrenys urbanitzables. Així es  va passar en aquell temps d’un global total de menys de 500 milions als 2.000 milions en el 2007 del conjunt de valors cadastrals.

La tendència a l'alça aprovada en eixa revisió es va paralitzar el 2014 gracies a que el govern de Jordi Joan va sol·licitar i aconseguir del Ministeri d’Hisenda la rebaixa del 20% del valors cadastrals.  

El 2016 va haver una rebaixa dels valors cadastrals dels terrenys urbanitzables, en alguns casos el 95% i enguany, el 2017, hi ha hagut una altra rebaixa del  8%. Per l'any que ve, s'ha anunciat el 4%.

Les baixades de Compromís han fet que actualment els valor cadastrals globals estiguen per davall dels 1.300 milions, lluny dels 2.000 milions de la revisió del 2006 .

 L'IBI


El primer any de govern de Compromís, l'any 2012, l’Ajuntament va percebre en total per IBI 6’4 milions i  enguany hi ha consignats 6'9 milions. Les variacions globals de IBI durant el govern de Compromís fins el 2017,  com es pot vore en la gràfica, són mínimes i suposen un equilibri en el concepte retributiu global.

Cal recordar quan parlem de l'IBI que cobra l'Ajuntament, ho considerem en la seua globalitat, tot el que cobra per tots els conceptes. Perquè l'IBI no és cobra només pels habitatges, sinó també per solars i terrenys urbanitzables. Això ho va deixar ben explicat el regidor d'Hisenda en el debat dels pressupostos del 2017, i recordava que l'Ajuntament havia deixat d'ingressar sobre mig milió d'euros per l'IBI dels terrenys urbanitzables. 

Una ullada a la gràfica ens permet comprovar que l'IBI no ha variat pràcticament durant el govern de Compromís. En altres governs, en concret entre el 2006 i el 2011, es va quasi duplicar el IBI en passar de 3’2 milions a 5’7 milions de recaptació global.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Si pero jo pague més IBI del meu piso que amb el PP.

Anònim ha dit...

I jo del meu solar pague un 92% menys que amb el PP. Gracies Compromís.