L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dissabte, 26 de febrer del 2022

El CIMM celebra una jornada sobre el paper de la dona en la música medieval per al pròxim dissabte, dia 5 de març

 
El Centre Internacional de la Música Medieval (CIMM) celebra les jornades "Notes en femení: música i dones en entorns palatins", per a posar en relleu el paper de la dona dins de la cultura musical de l'edat mitjana. L'esdeveniment està organitzat pel CIMM en col·laboració amb l'Associació  Jimena i tindrà lloc el pròxim dissabte 5 de març en el Reial Monestir de Santa María de Valldigna.

 Els actes consten de conferències impartides per un grup d'expertes i experts de renom acadèmic on s'abordarà aspectes relacionats amb la presència femenina en les manifestacions musicals que van tindre lloc en l'edat mitjana. Tancarà les activitats de la jornada l'actuació  del mític ensemble francés de música antiga "Alla Francesca".

Els temes de debat i reflexió estan relacionats amb la cultura trovadoresca en la cort d'Alfons X el savi i les dones en la música musulmana, entre altres i tendran com a protagonistes a la musicòloga de la Universitat NOVA de Lisboa Elsa de Lucca i la doctora Manuela Cortés García, de la Universitat de Granada, sobre el paper de la dona en la música d'al-Andalus.

Maricarmen Gómez Muntané, musicòloga especialitzada en l'edat mitjana i el renaixement, analitzarà el paper de la dona en la música dels temps d'Alfons X, i l'historiador  Miguel García-Fernández s'endinsarà  en el tema de la presència de les veus femenines en la lírica galaic-portuguesa de l'època del Rei Savi.

María Giménez explicara el nou projecte discogràfic del seu grup "Manseliña" "María Pérez es maenfestou", dedicat a les cantigues d'escarn de la mítica soldadera de trobadors María Pérez Balteira en l'època d'Alfons X, on va seduir i va manipular a no pocs trobadors gallecs-portuguesos.

La vesprada del dissabte, dia 5 de març, a les 19.00 hores actuarà el conjunt "Alla Francesca", una de les formacions de major fama i renom dins de la interpretació de la música medieval europea. Fundada en 1989 per Brigitte Lesne i Pierre Hamon, està especialitzada en la cançó en solitari i instrumental utilitzant peces d'època com a arpes, llaüts, flautes de bec i flautes de travessera, entre altres. "Alla Francesca", que compta amb més de vint discos en el mercat, pertany al Centre de Musique Médiévale de Paris (CmmP).

Les activitats del CIMM compten amb el suport de la Conselleria de Cultura valenciana i la Mancomunitat de la Valldigna.



Traduït del castellà i resumit de la nota del CIMM