L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

diumenge, 20 de febrer del 2022

"Cel Fosc" al·lega contra el sistema d'enllumenat previst en la variant de Tavernes per considerar-lo perjudicial i obsolet

 

L’Associació “Cel Fosc” ha presentat al·legacions al sistema d’enllumenat previst en el projecte de la Variant de Tavernes i la connexió amb la N-332”. L’ONG medioambiental d'àmbit estatal lluita per la preservació de les condicions naturals de la nit i reivindica un enllumenat responsable i sostenible. Presidida pel valler Enric Marco, del grup de treball “Salvem la Nit”, de la Universitat de València,  membre de la “Xarxa Espanyola d’Estudis sobre Contaminació Lumínica”,  amb 14 centres d'investigació on s’estudia els efectes de la llum artificial nocturna sobre els ecosistemes i la salut humana.

“Cel Fosc” remarca en les al·legacions que la llei 34/2007 obliga a les administracions públiques a promoure la prevenció i reducció de la contaminació lumínica, però de l’estudi del projecte presentat es dedueix que eixa recomanació no es dóna, sinó tot el contrari.

 

"Cel Fosc" en unes jornades de treball a Saragossa. Marco, primer per l'esquerra
 

Així, l’entitat  indica que es pretén instal·lar un enllumenat sobredimensionat, amb excés de potència i lluminàries. La contaminació lumínica sobre el medi ambient  no s’ha valorat, ni hi ha cap estudi d’impacte ambiental sobre  l’efecte d’il·luminar i convertir una zona fosca en una brillant, amb intrusió lumínica sobre els habitatges pròxims, cosa que no es considera.

“Cel Fosc” no entén un carril bici tan il·luminat quan el trànsit de ciclistes baixa a la nit i proposa l’apagada a partir de les 00:00 h o instal·lar detectors de presència que engeguen  les lluminàries del carril bici per un temps limitat.  En aquest context, s’indica que el sistema de drivers proposat és obsolet i demana  la instal·lació d’un sistema de control més modern per regular la quantitat de llum o usar siguen programats de fàbrica amb una reducció del 50% mínim. 

La costa Mediterrània, excessivament il·luminada, des de l'espai

 L’entitat al·lega contra la classificació de la zona per on discorrerà la variant, que el projecte contempla com a Zona E3 (àrees de brillantor o lluminositat mitjana) i considera hauria de ser  zona E2 (àrees de brillantor o lluminositat baixa) per afectar majorment a espai rural, no urbanitzable i fora de les àrees residencials. 

“Cel fosc” recorda que l’ús de làmpades LED de color blanc neutre (4000 K) no és aconsellable pel gran component blau en el seu espectre i com el Joint Research Centre (JRC), organisme tècnic de la Unió Europea, aconsella sempre la instal·lació de llums amb temperatura de color per davall de  3000 K o fins i tot meno,  2700K.

 

Contaminació lumínica en la nit

Així l’entitat remarca que les lluminàries previstes, per la gran component de llum blava, afectarà espais de la Xarxa Natura 2000 pròxims (Montdúver-Marjal de la Safor, Serra de Corbera i Marjal de la Safor), sense oblidar les possibles afeccions al descans nocturn i la salut humana. Per tot això, l’al·legació recomana  un canvi a la temperatura de color la més baixa tècnicament  possible perquè la tecnologia actual permet obtindre nivells similars d’eficiència lumínica amb LEDs de temperatura de color molt més baixos (2700 K o molt millor 2200 K).

Per últim “Cel Fosc” recorda que estan en tramitació normes estatals i autonòmiques, que d’ací pocs mesos seran obligades, que limiten la temperatura de color de l’enllumenat exterior a 3000 K o inferior.  Per tant, l’ús de làmpades de blanc neutre (4000 K) en el moment de l’execució del projecte seran totalment il·legals i caldrà substituir-les per d’altres més càlides, més respectuoses amb el medi ambient i la salut humana. 

 

Basat en les al·legacions que ens ha remés Cel Fosc. El nostre agraïment