L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.967
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:54.653

dimecres, 29 de maig del 2024

Informe sobre las panderoles i consells per eradicar-les en casa

 

 

Arriba l'estiu, la calor i el protagonisme d'insectes, com les mosques, els mosquits i... les panderoles. Són insectes, de cos aplanat i ales creuades al damunt que disposen d'antenes i un aparell bucal mastegador de mandíbules robustes.

Les panderoles apareixen a llocs amb aigua, cas del lavabos i cuines , on també troba menjar i busca llocs foscos per amagar-s'hi i punts de calor per reproduir-se. Poden contaminar l'entorn  perquè regurgiten i defequen damunt dels aliments i són vectors de bacteris, especialment Salmonel·la i els experts alerten de més resistència cada vegada als insecticides. 

Tot hi haver sobre les 4.600 espècies de panderoles, en destaquen 3: 

- la panderola alemanya, de color  groguenc i petita, entre 13 i 15 mil·límetres, no vola

- la panderola oriental o negra, de color marró gairebé negre que tampoc pot volar. Sol viure al clavegueram i es un poc més gran l'alemanya

- la panderola americana o roja,  la més gran de totes i amb capacitat de volar, la trobem en locals amb menjar però no sol entrar a les cases. 

 



La prevenció com a lluita

  •  Agranar i desinfectar el terra per evitar que s'acumule restes de menjar que les atraguen.
  •  Tapar els clavills perquè les panderoles poden accedir-hi per ells.
  •   Netejar els plats quan acabes de menjar, les panderoles acostumen a buscar aliments. 
  •   Eliminar llocs humits per prevenir-ne l'aparició.
  •   Les paneroles busquen aliment a les nits i millor tancar qualsevol recipient amb menjar perquè no hi puguen accedir.

Trucs casolans per eliminar les panderoles

L'aparició de panderoles no implica falta de netedat. Són insectes molt hàbils per trobar aliment fins i tot en cases ben netes i reproduir-se a prop de fonts de calor, una raó per la qual es multipliquen a l'estiu. 

Alguns trucs i remeis casolans per eliminar-les de casa. 

  • Sucre i bicarbonat: Una barreja tòxica i letal per a les panderoles. El sucre les atrau per la seua olor i el bicarbonat és el verí que les acaba eradicant.
     
  • Plantes repel·lents: La menta, el romer o l'herba gatera (menta de gat) són ideals per exterminar-les. 
     
  • Àcid bòric: Una mescla d'àcid bòric amb ceba i farina de blat es un bon insecticida casolà per eradicar-les. Es mesclen els ingredients i es reparteix en dos o tres pots sense tapa per les zones afectades. L’àcid bòric es pot aconseguir en farmàcies i supermercats.
     
  • Bòrax amb sucre en pols: una barreja efectiva per a utilitzar-la com a verí per a les panderoles.