L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.967
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:54.653

dissabte, 11 de maig del 2024

INFORME: La costa valenciana en perill: A l'any 2100 el mar haurà pujat vora 1 metre i desapareixeran, platges, ports i l'albufera

 

Semblen uns cartells premonitoris, i estem en l'aigua al coll, menys del que estarem si s'acompleixen tots els estudis i previsions sobre el clima, cada vegada més càlid, amb el nivell de la mar augmentant a tot el món i una previsió que l'augment continue. Davant aquest  panorama, les Nacions Unides han creat el Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC), organisme que avalua científicament el canvi climàtic en el planeta.

L'IPCC es va crear per a proporcionar als dirigents polítics del món avaluacions científiques periòdiques sobre el canvi climàtic, les seues implicacions i possibles riscos futurs. Com a resum han publicat un mapa mundial amb el panorama present i futur.

 


 La costa valenciana ben afectada per la pujada de la mar

La mar ha pujat sobre 0,76 centímetres de mitjana entre 2022 a 2023, un salt històric a causa del calfament del planeta i al desenvolupament del fenomen El Niño, segons dades de la NASA, que pren com a referència les dues ciutats costaneres més poblades del País Valencià i especialment afectades: a València l'altura de la mar pujarà 0'11 m. ja en 2030, però aconseguirà els 0,41 metres en 2090. Alacant tindrà una pujada un poc menor, 8 centímetres dins de sis anys i 30 centímetres en 2090. No tenim dades concretes sobre la costa de Tavernes, però no canviarà massa aquestes previsions.

La pujada del nivell de la mar pot tindre un greu efecte negatiu en l'ecosistema i en la pròpia geografia valenciana. La previsió de la NASA és que en el 2100 el nivell de la mar en la nostra costa haja crescut quasi mig metre (0,49 centímetres). Una dada que s'estableix en un panorama 'normal', però si s'empren previsions més catastrofistes l'any 2100 el nivell de la mar que banya la costa valenciana podria créixer fins a més d'un metre, segons estimacions de la NASA.

 
 
 Amb això les platges valencianes a la fi de segle retrocediran un mínim de 50 metres, segons les previsions dels científics: tindrem platges minvants, ones fins als passejos marítim, ports inundats, albuferes desaparegudes, és el panorama previst per al litoral espanyol a final de segle, segons mostra la nova eina de la NASA que informa de les projeccions per a la pujada del nivell de la mar deguda al calfament global. Ens quedarem sense platges, però el que realment està en perill és la supervivència de l'ésser humà

Les xifres corresponen a un supòsit de calfament moderat global de 1,5 °C de més respecte als nivells preindustrials, però els científics consideren que eixa temperatura serà àmpliament superada cap a final del present segle, i si això ocorre, la pujada estimada del nivell de la mar serà superior a la que hem indicat, fàcilment depassarà el mig metre en les últimes dècades d'aquest segle.

Els experts de la NASA apunten a l'actual canvi climàtic com a principal culpable. Els gasos d'efecte hivernacle de la atmosfera atrapen la calor, augmenta la temperatura del planeta, que es calfa i provoca desglaços en els pols i també en les glaceres, amb més aigua que arriba als oceans i  augmenta el seu volum global. És el que passa en un got amb aigua i glaçons: tal com es fonen, el nivell de l'aigua augmenta en el got al mateix temps que el gel dels glaçons desapareix.
 
Aquesta problemàtica la vam tractar també a l'article: