L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dissabte, 27 d’abril del 2019

Una bona noticia: Tavernes ja disposa del projecte del mur de defensa del casc urbà i del Vergeret



L'Ajuntament de Tavernes va rebre ahir el projecte modificat del mur de protecció que ha de lliurar al nucli urbà de Tavernes de les inundacions del Vaca i, al mateix temps poder legalitzar les edificacions del Vergeret que van ser declarades il·legals pel Tribunal Suprem.

El regidor d'urbanisme Josep Llácer, de Compromís, ens ha confirmat que el projecte contempla les modificacions exigides per la Confederació i detalla tots els aspectes tècnics d'una obra que està valorada inicialment en 900.00 euros. El mur o mota considera que pot tindre la consideració de provisional a l'espera que el Govern de Madrid execute alguna vegada les obres de laminació del Vaca,  un projecte que va ser considerat urgent i necessari en el 2005 però que ni  els governs socialistes de Zapatero o del PP de Rajoy van executar.

En aquest apartat el PP va anar més lluny perquè va eliminar en el 2011 l'adjudicació per 39 milions del projecte, que estava en tràmit, i ja en el 2015 el  va aparcar de manera definitiva. I com és massa sabut, durant anys i fins al 2018, el PP sempre ha votat en contra en el Congrés de Diputats contra la proposta de Compromís de recuperar el projecte, malgrat ser ells els culpables de la situació del Vergeret.

Una cosa està clara: Si Madrid haguera executat el projecte general del Vaca, des  de Simat a Xeraco, que Zapatero no va començar i el PP ha impedit durant 8 anys, no caldria que ara Tavernes efectuarà la despesa de 900.000 euros, obligada per complir la sentència del Suprem respecte al Vergeret, una empastrada més del PP (com el deute, la piscina o l'aparcament) que pagarem tots els vallers. 

El comissari d'aigües, Miguel Polo, va visitar fa uns mesos la zona convidat per l'alcalde i el regidor d'urbanisme per tal d'acostar postures i consensuar les futures actuacions quan estigués el projecte modificat '

El projecte de mur o mota

 El govern de Compromís va encomanar un primer projecte de mur de defensa des de l’antic assut fins a l’Illeta del Tol·lo. Aquest mur al llarg del riu Vaca tindria 1’5 quilòmetres i  80 centímetres d'altura per protegir la urbanització Vergeret i a tot Tavernes de les crescudes del Vaca,  com les que vam tindre en el 1996 i en el 2007.

Una vegada redactat, el govern de Compromís el va enviar a la Confederació que el va rebotar amb indicacions de modificats:  el mur havia de ser més alt, en alguns punts fins vora 2 metres d’alçada, i a més amb un sistema de comportes a l’entrada del pont actual pel carrer de l’Escorxador  i que és tancarien hermèticament i servirien per impedir que l’aigua entrarà dins del casc urbà en cas de plena. 

Planols de dos trams del recorregut del mur de defensa

Eixes comportes serien de 1’80 d’alçada i d’una amplada de 10 metres estarien sempre obertes i només és tancarien amb evident perill d’inundació, amb la qual cosa és convertiria el mur en una barrera contínua en casos de perill. 

El projecte que ahir va rebre l'Ajuntament de Tavernes pot ser definitiu en contemplar totes aquestes modificacions, i segon ens comentava el regidor Josep Llàcer, en la urbanització  del Vergeret i al costat del pont del riu, el mur serà de formigó per a sostindre les comportes, però  ja en els edificis i fins al pavelló multiusos, es a dir l'avinguda de les Corts Valencianes, la mota serà de terra.

El regidor de Compromís justificava eixa solució perquè es vol una infraestructura completament integrada en l'entorn. Aquesta mota disposarà d'una part central que llegarà als dos metres d'altura, amb variacions entre 1,50 i 1,80 en el recorregut. 

També s'aprofitara la qualificació de zona verda de l'entorn del riu  perquè la mota dispose d'elements vegetals, amb arbres autòctons de ribera i vegetació mediterrània,  especialment enfront de la zona dels edificis.

El projecte presentat contempla un carril de bicis i vianants de tres metres i mig d'ample, mobiliari urbà i dues  placetes a manera de mirador al riu. El projecte preveu eliminar les espècies vegetals invasores, cas de les canyes.

El mur implica l'acabament de la urbanització per la part sud

Evitar l'entrada d'aigua en el nucli urbà i acabar Vergeret

El mur de defensa es construirà en el marge nord del riu en sentit a la seua desembocadura, i al llarg del nucli urbà de Tavernes, amb la qual cosa evitarà l'entrada d'aigua en cas de grans avingudes del Vaca, i si es produeix algun desbordament serà en sentit a la zona agrícola.

Josep Llácer  confirmava que és un projecte pensat perquè la mota tinga dues funcions, d'una banda evitar les inundacions en el nucli urbà, i al mateix temps acabe la urbanització del Vergeret en la seua part sud, convertint l'espai en una zona d'esbarjo i oci per a Tavernes.

El projecte serà enviat ara a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) amb la finalitat que comprove i aprove les modificacions que va demanar en el seu moment. Es confia que davant un hipotètic canvi de govern a Madrid el projecte no es veja afectat, ja que tots els criteris que han servit per a la seua redacció són tècnics

El govern de Compromís, a traves del regidor d'Urbanisme, Josep Llàcer, ahir mostrava la seua satisfacció al temps perquè amb el projecte, i si es produeix el vistiplau de la Confederació el projecte pot avançar-se en la seua tramitació, o siga licitació i adjudicació.