L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dilluns, 22 d’abril del 2019

Ahir vam patir el pitjor temporal en els darrers 50 anys.



Ahir la vam tindre bona en el temps final vesprada/ primera hores de la nit. Ara, la situació a Tavernes i el terme és de més normalitat tot i que continuen les alertes i es recomana no circular amb cap vehicle pels camins rurals. Molts camins del terme continuen tallats, de fet la Policia Local hem vist fa uns minuts com estava procedint a col·locar la cinta informativa de prohibit passar en alguns.



El perfil de facebook de l'Ajuntament indica que a hores d'ara estan tallats: 

- Camí Reial
- Camí Gandia
- Camí Herrera
- Camí Dula
- Camí Assut
- Camí Marenys
- Pas de Galera

- Avinguda de la Marina (platja)
- Carrer Blasco Ibáñez ( Platja)



Cal indicar que el riu Vaca al seu pas pel poble no presenta perill de desbordament, i està a uns dos metres de nivell d'arribar al forjat del pont. L'assut està tancat al trànsit de vehicles i el riu passa amb força per eixe punt. No ens hem pogut traslladar al Clot de la Font, perquè l'accés a l'Ombria està prohibit. 

 




El pitjor temporal d'abril en 50 anys 

Ahir vam patir per la virulència el pitjor temporal patit pel País Valencià els darrers 50 anys en el més d’abril. La situació va ser complicada en tota la zona centre per la formació de tempestes a ultimes hores de la vesprada i primeres de la nit, amb molta pluja i molts llamps, que van recórrer el territori valencià afectant-lo de nord a sud, i en especial a les dues Riberes, la Safor-Valldigna i les dues Marines.

La quantitat de pluja arreplegada van ser de 200 litres en dues hores en alguns punts. Perquè ens fem una idea a Xàbia s’arreplegaven 267 litres, a Dénia 240 litres,  a Barx 217 litres, a Alzira 160 litres, en unes escasses hores.

En el cas de la Valldigna cal indicar que a més dels 217 litres d’ahir a Barx, a Benifairó se’n mesuraren 126 i a Tavernes 114 litres als Sequers, 122 al poble i 121 a la platja, però amb poc de temps. Com hem dit, ha estat el pitjor temporal en 50 anys, i més perquè ha afectat una zona ampla del territori, tot allò que diem les comarques centrals valencianes, i la mateix situació viscuda a Tavernes, segons explica avui la premsa, van patir moltes localitats en especial a les comarques de la Marina Alta, la Safor-Valldigna i La Ribera, amb inundacions en diverses localitats.


L'assut
Tota aquesta zona geogràfica vivia una situació excepcional, amb un embossament d’aire fred en altura i vent de llevant fort, que es tradueix en una situació excepcional de fortes pluges i persistents. Davant eixes circumstàncies i vist les quantitats que s’estaven arreplegant, l’Agencia Estatal de Meteorologia va decretar el nivell de risc roig.

En el cas de Tavernes, va estar convocada la Junta Local de Seguretat que presidida per l’alcalde Jordi Joan va estar reunida a l’Ajuntament fins passada la mitja nit per coordinar i decidir amb les forces de seguretat les possibles actuacions a fer. Passades aquestes hores de fortes pluges, i ja de matinada, els responsables municipals es desplaçaren a la platja per comprovar els efectes del temporal i si calia previndre més actuacions cara al nou dia. Les comportes del riu Vaca havien estat obertes perquè el riu desaiguara a la mar.

La forta tromba d’aigua, amb més de 120 litres caiguts en el poble i la platja en unes hores, va obligar a tallar al trànsit diversos punts de la xarxa viaria: Carretera N-332 a l' alçada de “Las 5 Hermanas”, la carretera Natzaret-Oliva (Camí Reial), els camins La Dula, Herrera, Assut, Marenys i Pas de Galera. junt a l’Avinguda de la platja que va quedar inundada i intransitable en un temps. L’Ajuntament va aconsellar també als propietaris de vehicles aparcats en les cotxeres del passeig de Colom que traslladaren els cotxes a punts alts, per precaució, cosa que també van fer alguns ajuntaments de la Ribera.



Alguns dels camins tallats

En els moments més forts del ruixat, sobre tot entre les 9 i les 11 de la nit, la carretera que travessa Tavernes anava de gom a gom, fins si tot en alguns punts per damunt la vorera, i els col·lectors de la ciutat no donaven prou per engolir-se tota l’aigua que queia. Igual situació vivia l’Avinguda de la platja que quedava inundada i es va haver de tallar al transit, cosa que també passava en alguns punts de la platja, com el carrer Blasco Ibañez. El llac de la Goleta, que arreplega l’aigua de pluja de gran part de la Goleta, es va omplir fins a vessar.

Aemet ha fet la previsió que per avui seguesquen les pluges, que seran ocasionals i que també poden anar acompanyades de tempesta localment i que aniran desapareixen al llarg de la vesprada. També hi haurà un canvi de vent de llevant a ponent i una pujada de les temperatures.