L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dimecres, 24 d’abril del 2019

El llac de la Goleta, un tanc de tempesta amb un funcionament peculiar



 Què passa amb el llac de la Goleta quan hi ha una tromba d'aigua, com la del diumenge? Van ser 120 litres en poques hores. ¿Per què es tan difícil de desaiguar en algunes ocasions?

Són preguntes que ens fem en alguna ocasió i que, tal com indicàrem ahir, anem a intentar respondre. Volem deixar ben clar que, des que existeix aquest llac artificial, hi ha el problema. I quan sobre la platja caiguen trombes d'aigua com la del diumenge, mane qui mane i governe qui governe, hi haurà el problema.

Per aquestes canonades desaigua el llac de la Goleta a la mar. Aquest matí, quan el temporal ja era menys de la meitat de diumenge, encara moltes onades colpejaven els tubs i dificultaven el desaigüe.

El primer que cal entendre és que el llac de la Goleta funciona com a un tanc de tempesta, és a dir, és un gran recipient que arreplega les aigües pluvials de la zona on s'ubica. En condicions normals de pluja, no presenta problemes: el nivell de l'aigua és fàcilment controlable amb el desaiguat a la mar.

Cosa diferent és quan hi ha una tromba d'aigua on s'arrepleguen 78, 80 o 120 litres en dos/tres hores com el diumenge. I si damunt hi ha un fort temporal de llevant, amb ones de 4 metres i una mar molt alta, fins i tot més que el llac, que arriba fins els marges de les dunes, com  diumenge i dilluns, sorgeixen els problemes.




Què passa aleshores? El llac va omplint-se i omplint-se, fins a arribar al nivell dels carrers, i aleshores no "traga" més, es desborda i els carrers s'omplin d'aigua. És la situació que es va viure la nit de diumenge i matinada del dilluns.


I no es pot desaiguar per la maror que hi ha: si obres les canonades de desaigüe, en lloc de buidar el que passa és que entra l'aigua de la mar al llac i encara omple més i de salada. Això ve passat durant molt anys. Cal esperar a que amaine el temporal, a que les onades no siguen tan fortes i abaixe el nivell de la mar.



Aleshores s'obren les comportes que hi ha en la zona de "l'avio" i el llac, a través de les canonades que veieu en les fotografies, comença a abaixar de nivell. És la situació que es viu ara dimarts: a poc a poc es torna al nivell habitual.

Així es com ha funcionat i funciona el llac des de sempre. S'ha millorat el sistema de desaigüe amb la instal·lació de bombes de bombejament, però... davant trombes de més 100 litres en un parell d'hores, cal esperar a que el temps millore. ¿T'han difícil és de comprendre?