L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dilluns, 22 d’abril del 2019

La història amagada del col·lector de la platja: per què encara no està acabat?

 

La gota freda d'ahir diumenge, totalment inusual i exagerada, ha posat damunt la taula el col·lector de la platja. I com no, de seguida han sorgit per les xarxes les manipulacions dels de sempre, tergiversant la història del projecte, mentint i enganyant tot per amagar al poble qui i perquè és el culpable de que no estiga acabat.

Recordem ara la història del col·lector de la platja, una obra necessària i urgent per evitar inundacions que començava fa 13 anys i en la qual el PP mai no va creure ni mai no va impulsar, al contrari va impedir. I els fets ho diuen i ho demostren.Ho expliquem.

Govern del PP 2007-2011: no va avançar res del col·lector

El col·lector era urgent i necessari però... El govern del PP no va moure un dit. 

El col·lector estava contemplat executar-se dins les obres del Pla Director de l’Aigua Potable de Tavernes. L’any 2006 el PP, amb majoria absoluta, concedia a Aquagest la gestió de l’aigua potable i l’execució del Pla Director. Però tot i que era una obra necessària i urgent, no li va exigir a Aquagest la construcció del col·lector amb les obres de millora que havia d'executar. ¿Per què? Mai no ho han explicat.

Els anys 2007 i 2009 el govern del PP va tancar els pressupostos municipals amb dèficit de 3’4 milions i 4’5 milions respectivament. Va redactar un Pla d’Ajust de la millora de l'economia municipal, amb un préstec de 6 milions per remodelar l’Avinguda de la Marina i executar el col·lector, cosa que no van fer.



L'economia municipal anava de mal en pitjor, i la solució del PP va ser aprofitar-se de la majoria absoluta per demanar un préstec de 2'7 milions a Aquagest a canvi dels diners del cànon d’aigua potable fins l'any 2026. Atenció: fins l'any 2026, o siga l'Ajuntament estarà 15 anys sense rebre recursos per l'aigua potable. 

I a canvi de què Aquagest va acceptar fer aquest préstec? A canvi de que l'Ajuntament l'alliberara de l’obligació que tenia de finançar el col·lector.

Document on es demana el préstec de vora 2'7 milions del canon d'aigua potable i, a canvi, se li eximeix a la concessionària de finançar el col·lector
 
Document on l'empresa accepta fer el préstec i alliberar-se del finançament

I més gros encara: els anys 2009 i el 2010 amb els “Plans E-1 i E-2” de Zapatero i el Pla Confiança de Camps, el PP de Tavernes va rebre 8’7 milions per a fer obres en poble i la platja. S’hauria pogut executar el col·lector, però ells els diners els van destinar a altres coses. I perquè no es van gastar part d'eixos diners a fer el col·lector? El PP mai no ha explicat a Tavernes. 

Això sí, no feren el col·lector, però es van gastar 1’7 milions en bonicàries de la part de dalt de l'avinguda i en suprimir més de 120 places d'aparcament. I del col·lector què? Van enterrar un tubet davall que ni desaigua, ni anava a cap lloc ni servia per a res.

I més encara: l'any 2010 van demanar un nou préstec al banc de 4'7 milions. No va ser per al col·lector sinó per gastar-se'ls abans de les eleccions del 2011. ¿Sabeu qui està pagant eixe préstec i els interessos? El paga Tavernes i en el seu nom el govern de Compromís.

L'alcalde va explicar al PP moltes vegades el nou projecte de col·lector, però ells com si sentiren ploure.

El projecte final de vial i col·lector: el govern de Compromís 

Quan Compromís arriba al govern no hi ha projecte, no hi ha autorització de Costes ni de Confederació per abocar les aigües a la mar, no hi ha diners per a les obres i no hi ha expedient per aconseguir els terrenys. Ni hi ha res de res per a iniciar l'expedient del col·lector. 

Compromís gestiona les autoritzacions, es redacta un projecte inicial pel carrer Blasco Ibañez, però... el col·lector val 3 milions i no 700.000 euros que havia dit el PP. La inversió de 3 milions era molt gran per a un Ajuntament encara en la ruïna i un Pla d'Ajust de Montoro que impedia fer inversions:

El govern de Compromís va encomanar a TYPSA un nou estudi per millor tot el projecte i TYPSA diu que és millor construir el col·lector davall d’un nou vial de 18 metres d’ample en la zona perimetral del sector 13. S'aprofitarien millor els 3 milions perquè s'obri un carrer nou per comunicar les platges valleres i es podria millorar el carrer Blasco Ibáñez i els carrers adjacents.


També eixa alternativa millorava el desaigüe d’aigües pluvials, amb un tanc de tempesta que envia aigua a la Séquia Mare per a ús agrícola.

El  projecte final i definitiu que ara s'executa es va aprovar en el plenari de novembre del 2015. ¿Tots els partit l’aprovaren? No, el PP va ser l'únic en votar en contra del projecte millorat del col·lector.

El PP va votar en contra del nou projecte de vial i col·lector (novembre 2015)

El passat 2018 es van adjudicar les obres del vial. A principi d'any s'adjudicaren les del col·lector. Les obres ja s'han iniciat amb la mateixa adjudicatària. És una inversió de 3 milions, la més gran inversió en la platja els darrers 25 anys, i on gràcies a les gestions del govern de Compromís, la Generalitat pagarà 1'5 milions, la meitat del col·lector.

A partir de la història, cadascú que es posicione, traga la seua conclusions, etc i etc. I com se sol dir: la veritat us farà lliures. Almenys us ajudarà a tindre la vostra opinió.