L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

diumenge, 13 de gener del 2019

L'IES Jaume II el Just va acollir una xerrada sobre el mal ús dels antibiòtics



El doctor Sergi Maicas Prieto, professor del Departament de Microbiologia i Ecologia de la Universitat de València, el passat divendres va visitar l’IES Jaume II El Just per parlar els alumnes i professorat d’un problema sanitari global que ja està tenint algunes conseqüències greus en milers de sers humans. El títol de la xerrada va ser “Apocalipsi bacteriana en un món sense antibiòtics”

Es tractava de l’abús i el mal ús que s’ha fet durant molts anys dels antibiòtics, cosa que ha fet que els bacteris creen multirresistències a aquests medicaments, indicats per a les infeccions bacterianes, i és per això que cada vegada aquestes són més difícils d’eradicar i produeixen complicacions que poden causar fins i tot la mort dels pacients.

El professor va indicar que es calcula que actualment moren al món 700.000 persones per infeccions d’aquests superbacteris multirresistents, dels quals unes 30.000 a Europa i al voltant de 2.000 a Espanya i aquesta xifra podria augmentar fins als 10 milions en els pròxims 30 anys. És per això que cal fer molta investigació per trobar nous antibiòtics.
 
 

L’exposició ha estat molt clara i entretinguda. Els alumnes de Batxillerat del centre que han assistit han mostrat molt d'interés per un tema que ens afecta d’una manera directa i del qual molts no havien sentit parlar.

En preguntar els estudiants de quina manera poden ells participar en la solució o almenys en la millora del problema, el professor els ha respost que han d’explicar als seus familiars i amics quina és la situació actual pel que fa al tractament de les malalties infeccioses; que no s’han de prendre antibiòtics sense que els recepte un metge i a més, en aquest cas, cal seguir completament les pautes que ens indique.

Sergi Maicas va destacar també la importància de la investigació científica en aquest camp en un intent de fomentar la motivació dels alumnes per les carreres de ciències.

Finalment, els alumnes han manifestat el seu malestar amb els mitjans de comunicació perquè a un tema tan important com aquest, no se li done la difusió i la importància que es mereix. 
 
 
 A febrer continuació del programa "Ciència ciutadana" en el centre
 
Aquesta conferència es previa a un conjunt d'activitats en el IES Jaume II el Just que seran continuació de les efectuades l'any passat: la participació en el programa europeu “Ciència Ciutadana SWI” (Small World Initiative), per a recerca de nous antibiòtics coordinat des de la Universitat de València pel professor de Microbiologia, Sergi Maicas.
 
Aquesta iniciativa forma part d’un projecte d'Innovació Educativa (SFPIE) que involucra l'alumnat i el professorat de la Universitat de València adscrit a Biologia, Farmàcia, Medicina i ETSE. Està coordinat pel professor Sergi Maicas (Departament de Microbiologia i Ecologia) i avalat per les CAT/CCA de vuit graus i dos màsters universitaris.