L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

dimarts, 20 de febrer del 2018

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: La Mancomunitat, més de 4 milions d’euros. Per a què? Al fem?



Ho llegim avui, en Las Provincias i Levante-EMV. Vorem que publiquen des del punt de vista del govern de Tavernes quan es faça, suposem, la corresponent roda de premsa explicativa de motius i raons. 

Al que anàvem. Hi ha rebuig dels alcaldes de la resta de municipis de la Valldigna a que Tavernes deixe la Mancomunitat. Normal i lògic. Se’n va “la gallina dels ous d’or”, qui pagava el 74% de les quotes a canvi de rebre ben poc o gens. Que el soci capitalista abandone l’empresa ruïnosa no va mai bé a la resta. Llei de vida.

I una cosa: des d’ací i en tots els àmbits, sempre hem defensat la Valldigna. I volem i estimem la Valldigna. Cosa diferent és voler  formar part d’una entitat que ja va nàixer morta, sense cap voluntat ni ganes de dur a cap els objectius d’una Mancomunitat. I que no compleix cap objectiu. I sí, d'acord, d’això no tenen la culpa els actuals governants en els ajuntaments, sinó els de legislatures passades, els que dirigiren l’entitat des del 2002 fins el 2011 i marcaren la línia a seguir. I no val dir més com s'actuava i que es va fer, que la història es massa coneguda. Així ha acabat.

I raons i motius per deixar una entitat que ni ha funcionat, ni funciona, ni hi ha voluntat que funcione com a Mancomunitat de serveis hi ha molts. Recordem el que va dir ben clar l’alcalde Jordi Joan en el plenari de desembre del 2015: la Mancomunitat de la Valldigna li havia costat a les arques municipals des del 2004 fins eixe any 2015 la quantitat de 3.965.259 euros. I de benefici ben poc o gens.

Han passat dos anys, i ara caldrà sumar els 41.924 euros del 2016 i els 52.526 euros que va dir el govern de Compromís que deu a la Mancomunitat des que va anunciar la decisió d’eixir-se’n. O seran al final els més de 4'2 milions si sumen el que diuen des de la Mancomunitat? Sense cap compensació per a Tavernes digna de menció.

En total, pam amunt pam avall, 4 milions d’euros des què ¿"funciona"? la Mancomunitat. O siga 4 milions que Tavernes hauria pogut dedicar perfectament a executar el cost del col·lector de la platja, a millorar voreres, a canviar la llum d'alguns carrers o a la liquidació de la piscina coberta.  

En aquell plenari l’alcalde convidava als veïns a  una profunda i sincera reflexió sobre si eixos  4 milions han tingut un retorn en forma de serveis a Tavernes. Ara es quan cal sense demagògia fer eixa reflexió. Els 4 milions han tingut algun retorn per a TAvernes? Nosaltres pensem que no.

Activitats de la Mancomunitat 

Recordem també una frase d’Eduardo Bononad, d’EU-UP, en anunciar el vot a favor de l’eixida de Tavernes. Després de queixar-se de la falta de serveis mancomunats i com no s'havia complert cap dels objectius, acabava amb  una frase lapidària “per organitzar el Dia de la valldigna no cal una Mancomunitat”.

El que no deixa i damunt el costa, cal deixar-ho, és una frase molt coneguda a la Valldigna. I Tavernes va prendre la decisió d’eixir-se’n a finals del 2015. Si ha aguantat un any més, com s’ha explicat mil vegades, era per vore si Europa aprovava l’EDUSI – 7 milions d’inversions de fons europeus- que gestionats per la Mancomunitat donaria una nova raó de ser a l’entitat. Europa finalment no l'ha aprovat, l'EDUSI.

Més clar aigua. Des del 2011 cada legislatura li costava a Tavernes de mínim 1 milió per mantindre la Mancomunitat de la Valldigna. Això en govern de Compromís, perquè en anteriors governs la quota arribava a ser el doble. I si la quota era el doble, també era el doble el cost per legislatura. ¿A canvi de quins serveis?.

Diners i diners pagats per Tavernes des del 2001, fins als 4 milions d'euros... ¿per a què? Pel patrocini d’algunes curses que tenien el trajecte per tota la Valldigna? Pel patrocini de la cursa de la platja junt a altres patrocinadors? Per un concert de l’orquestra Valldigna a l’any a Tavernes? Per la publicació de dos llibres de temàtica Valldigna a l’any? 

I uns apunts: Sr. Donet, amb 240.000 euros que era la darrer quota de Tavernes (fins 450.000 amb altres governs) es poden pagar moltes subvencions a entitats únicament de Tavernes, molts concerts i molts patrocinis de carreres. I suposem que si s'ha fet alguna subvenció, serà a associacions que no hi ha a la resta de la Valldigna (no cal dir noms) i per fer serveis a tots els pobles. Barx se'n va eixir i no li van posar tantes pegues. Igual era perquè la seua participació en les quotes era i és insignificant. 

També caldrà recordar que la legislatura passada no es pagaven sous. Sr. Ribera, es pagaven dietes als tres copresidents que hi havia, un per cada partit, no era president només el de Tavernes.  

I Sr. Alberola, on estan els 3'2 milions, el 79% de benefici que vosté diu ha rebut Tavernes? Per què ací llevat d'alguna cursa o un concert de musica a l'any mai no hem vist res. I vosté això ho sap.  

Repetim, sí a la Valldigna. Sí a una Mancomunitat que es mire a l’espill d’altres, com per exemple la Safor, i acomplesca la finalitat que marquen els estatuts: Mancomunar serveis per millorar-los i abaratir costos. Res d’això s’ha fet. I no cal dir  res més.

De tota manera, la bretxa política oberta ahir amb les manifestacions a la premsa dels actuals dirigents serà difícil de cosir. Polítics!

Les opinions expressades són únicament i exclusivament dels responsables del blog


8 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bona decisió del govern de Tavernes almenys amb esta Manco. Que la refundisquen o la facen de nou i podrem parlar. Molts milions gastats sense cap profit.

Anònim ha dit...

Es diu que hi ha amics, enemics i companys de partit, senyors Alberola i Ribera. La roba bruta netegeu-la en casa, i si com diu la Cotorra les festes del dia de la Valldigna i altres dels anteriors dirigents ens han costat 4 milions, millor deixar-s'ho. Abans ho haviem de fer fet.
Aci en Tavernes hem fet molt de sacrifici per traure'ns de damunt els deutes que ens va deixar el PP, per ara donar-ho a una Manco que no fa res i que en Tavernes no hem vist mai beneficis.
Estic d'acord en el que es diu ací, han creat una divisió com mai havia tingut la Valldigna almenys entre els partits de Compromís. Jesus posa ordre en el teu poble, si es que pintes algo que pense que no. Quin favor més gran que li haveu fet al PPSOE que estarà fregant-se les mans. Segur que demà tenim ndep furgant més i més.
Politics de saló es lo que son. Que això ho faça un novato polític com Alberola que sembla tindre unes ganes de protagonismes que no se les acaba, està bé, però un home com Ribera amb tanta experiència... Simplement demostratiu de en quines mans està la Manco i més arguments, a més dels 4 milions per deixar-la. La broma ja ens ha costat massa milions.
Per a mi, tot un encert deixar esta Manco que no deixa res, nomes que despeses.

Anònim ha dit...

Per a parlar de qualsevol tema s'ha d'estar informat. Com bé diu el senyor Alberola, Tavernes rebia més del que aportava i ahí estan els papers per a demostrar-ho. Si volen exir-se'n primer que paguen el deute que tenen amb la Mancomunitat i podran fer el que els done la gana. Al cap i a la fi, el govern de la Vall és qui ha paralitzat la Mancomunitat aquests dos anys, amb el seu EDUSI, aprofitant-se dels demés pobles de la Valldigna perquè no tenien prou població per presentar el projecte en solitari. Des del principi savien que no s'aconseguiria i per cert el projecte no es gratuït, s'ha de pagar, si no han abonat cap quota del 2017, significa que els demés pobles se'l tindrán que ventilar.

Al de l'anterior comentari he de repondre que no es tracta d'una questió de partits ni llavar draps bruts. Existeixen representants de prácticament tots els partits que remen en la mateixa direcció, no sols de compromís. El que han fet tant Ribera com Alberola es defensar que es s'acumplisquen els estatuts i que no tinguen de pagar el deute les veïnes i veïns de la resta dels pobles de la Valldigna. Si es freguen les mans l'oposició serà perquè el govern de Tavernes els ha donat motius.

Anònim ha dit...

Totalment d'acord. Per parlar s'ha d'estar informat. I per tant haureu de demostrar que eixos 4'1 milions que aci hem pagat han repercutit en el 79% de benefici a Tavernes. Ací no n'hem vist cap benefici que sumat done vora 3 milions de la Mancomunitat. Al contrari, hem vist tallers en el monestir plens de simaters i benifaironers contractats, festes per un tubo a Simat la setmana de la Valldigna, i camins arreglats en els termes seus a costa dels diners de la Mancomunitat.
I quan l'EDUSI jo crec al reves. Els demés pobles que no poden accedir a un programa de Europa per falta de població s'afigen. Al cap i a la fi això va ser un intent de salvar lo insalvable, i bé està.
Jo me crec més al senyor Jordi Juan que va dir en el plenari de Tavernes i en la premsa que no haviem rebut cap benefici, cosa que tots sabiem, que al senyor Alberola que és natural que li interesse continuar i mes quan es el poble que té la seu i ha fet i desfet historicament el que ha volgut. No es compren que fa uns anys tot Compromis estaven en contra del model que havien impulsat els governs locals anteriors, els del PP i PSOPV, i ara que poden canviar coses com a Compromís ho defensen a capa i espasa. Fins i tot l'alcalde de Simat, tan critic com ho es EU en este model de Mancomunitat, semble que ara li interessa. Al cap i a la fi, tots els fastos de Simat la setmana de la Valldigna els pagavem els demes.
De tota manera tu que estas informat, explica quines obres i servicis, i altres coses ha fet la Mancomunitat per eixos 3 milions.

Anònim ha dit...

Molt be per el Ayuntament valler de deixar la Mancomunitat, el unic pero que ha tardat massa. A Tavernes no li ha repercutit en res si al PPPSOE

Anònim ha dit...

I que siguen els de Compromís de Simat i Benifairó els defensors d'esta ruina de Mancomunitat, la Mancomunitat del PPPSOE, sino ho llig en els diaris no ho havera cregut.

Anònim ha dit...

No fa roda de premsa el govern de Tavernes? A que esperen per explicar el que està passant?

La Cotorra de la Vall ha dit...

El plenari de la Mancomunitat era ahir dimarts. Per a molts va resultar incomprensible que en un tema com aquest, es fera una roda de premsa sense haver tingut lloc el plenari i haver pres unes decisions sobre la proposta de Tavernes de com pagar el deute, proposta aprovada en un plenari passat per l'Ajuntament de Tavernes.
Els alcaldes dels altres tres pobles sabran, nosaltres no, com convoquen una roda de premsa en eixes condicions i perquè eixos atacs. Ni tampoc comprenem la postura d'alguns alcaldes que sempre han estat crítics en eixe model de Mancomunitat, i ara que són alcaldes donde dije digo, digo Diego.

Tal com indicava un dels dos diaris comarcals, el govern de Tavernes no havia volgut fer cap manifestació ni entrar a valorar les manifestacions dels alcaldes fins no conéixer oficialment la resolució presa pel plenari d'ahir de la Mancomunitat.

Suposem que la decisió es comunicarà oficialment a Tavernes, i el govern municipal la valorara i dirà el que haja de dir.

Més lògic aquesta postura pensem i no l'altra d'eixir a fer i contrafer sense haver pres la Mancomunitat cap decisió plenària.