L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

diumenge, 25 de febrer del 2018

La notícia d'inici de la setmana: fred i fred a tota Europa (segons les previsions)


El fred serà notícia en pràcticament tota Europa aquesta pròxima setmana, especialment a partir del dilluns. Una llengua de fred polar travessarà el continent des de Rússia fins al sud de França, i desplomarà els termòmetres a valors fins a 15ºC per sota del normal. També afectarà a la península i  portarà fred intens i  borrasques de l'Atlàntic. 

El  canvi té el seu origen  en l'escalfament de l'estratosfera a altes latituds en les últimes setmanes. I com més es calfa el pol nord, més fred t'envia pel moviment de masses d'aire. Aquest fenomen és conegut com a Escalfament Sobtat Estratosfèric, i fa que el vòrtex polar, una espècie de massa d'aire polar gegant que gira al contrari de les agulles del rellotge en el pol nord, es desestabilitze i s'expandisca cap al sud.

El sobtat desplaçament del vòrtex provoca  l'entrada de fred amb  efectes espectaculars: la llengua glacial arriba a tots els racons d'Europa, fins i tot a la península. El dubte que tenen els meteoròlegs encara és la intensitat que tindrà ací i si ho  notarem com  la resta.

Baixada de temperatures: sí, però no com a Europa

No tindrem el fred intens dels països veïns, però la previsió pot canviar els pròxims dies per l'alta inestabilitat. Les regions més afectades seran les del nord i nord-oest peninsular, amb temperatures entre 4ºC i 6ºC per sota del normal i en  la resta del país baixades de  3ºC per sota de l'habitual.

El desplaçament del vòrtex cap a l'Atlàntic canviarà la direcció de les borrasques cap al sud. I la península està al mig. Si tot segueix igual, i l'anticicló segueix en la seua posició, a partir de la setmana que ve podrem  tenir intens fred pel nord peninsular i abundants pluges en l'oest i sud del país. 



I al País Valencià què?

La massa d'aire de procedència siberiana i una borrasca atlàntica que llançarà vents humits sobre la Vall del Guadalquivir, podrà deixar a partir del pròxim dimarts un episodi  de nevades a l'interior valencià. Segons els experts, tot queda en la formació de xicotetes borrasques mediterrànies capaces de llançar vent humit de l'est que en contacte amb la massa d'aire gèlid pot afavorir les nevades.

Les precipitacions,  pluja o neu, serien en la capçalera i conca alta de rius com el Tajo, el Xúquer, Cabriel o Túria, cosa que millorarà embassaments i aqüífers si es produeixen les nevades, que a l'interior nord de València poden acumular 30 centímetres i en les serres alacantines.
 
Aemet ja parla de nevades

Aemet ha fet públic el seu pronòstic per a aquests dies en el nostre territori. El cel estarà poc nuvolós o buidat aquests dies amb temperatures que pujaran algun grau, sobretot en les hores centrals del dia.  A la vesprada hi haurà un augment de la nuvolositat amb alguna pluja en la meitat nord.

La cota de neu es mantindrà alta, entre 900 i 1.000 metres, amb temperatures mínimes en ascens i les màximes en descens. Vent variable fluix tendint a est i nord-est fluix, amb intervals de moderat en el litoral que aportarà la humitat necessària per a les precipitacions.

El  dimarts predomini de cel cobert amb pluges, cota de neu entorn de 200-400 metres a Castelló, 400-800 a València i 800-1000 metres a Alacant. Les temperatures en descens, més les màximes que baixaran entre 6 i 10 graus.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Neu a la Vall