L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

dimecres, 6 de setembre del 2023

INFORME-ESTUDI de les zones inundables de Tavernes, platja i terme valler

Plaça del Camp de Futbol, 11 setembre del 1996.
 

Mitja hora va ser suficient perquè, un 11 de setembre del 1996, el riu Vaca desbordat inundara la part baixa del nucli urbà de Tavernes. La inundació va durar unes hores, afectava baixos i va destrossar el mobiliari dels habitatges unifamiliars del Passeig Colom, els comerços així com vehicles aparcats al carrer o en les cotxeres de les finques.

Tavernes és, ara mateix, una localitat amb habitatges en zones inundables.  Són més d'1 milió d'habitatges en total, ni més ni menys que el 4,3% del total en tota Espanya.

 

Zona inundable del casc urbà i sud del terme

Els vallers i valleres vivim amb  “l'ai al cor” sempre que s'anuncia una potent DANA sobre la nostra zona geogràfica. Tenim el riu Vaca, com a espasa de Damòcles sobre la ciutat, i amb el pensament posat en amargues experiències de desbordaments en la zona urbana situada entre la carretera i el llit del riu. A l'octubre del 2007 també vam tindre una altra eixida del llit amb afecció principalment al final del Passeig Còlon.


El passeig Colom en el darrer desbordament del Vaca (oct 2007)

El pas de la gota freda per la península aquest cap de setmana ha retornat a l'actualitat els danys que poden causar les inundacions. Ací ens fem ressò d'una investigació elaborada pel eldiario.es a partir de dades del Cadastre i del Sistema Nacional de Cartografia de Zones Inundables. Ho ampliem amb noticies d'elaboració pròpia, publicades ací al llarg dels anys.

A Espanya s'ha construït moltíssim prop dels rius” afirma Ernest Bladé, professor de l'Escola d'Enginyeria de Camins de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i director de l'Institut Flumen. Les planures d'inundació, terrenys contigus als llits fluvials, solen ser agradoses per a urbanitzar, i en el cas de Tavernes tenim un exemple clar en el sector Vergeret, una zona plana on era més fàcil instal·lar finques i infraestructures. No oblidem que les urbanitzacions "Marjaletes" i "Fontetes", contemplades en el PGOU, han estat paralitzades per ser zones inundables després de les noves normes i PATRICOVA.

Històricament les riades han estat de baixa freqüència, i per tant ens n'oblidem a l'hora de construir, però ara amb el canvi climàtic està sorgint més problemes i en alguns casos, com Alcanar (Tarragona), s'ha inundat tres vegades en cinc anys. 

 

Zona inundable de la platja ( i part de la Partida)


Tavernes, com es pot comprovar en els mapes que publiquem, ofereix grans espais del terme en zones inundables. Delimitar o no una zona com a inundable depén de models estadístics i hidràulics i de criteris geomorfològics, i sempre en funció de la probabilitat, usant el concepte de “període de retorn”, és a dir, les possibilitats de patir una avinguda o riuada cada 10, 50, 100 o 500 anys de mitjana.

El criteri consensuat sol ser oferir les dades amb període de retorn de 100 anys. És a dir, totes aquelles zones que poden patir –encara que no de manera exacta– una inundació o més durant aquest període de temps. És l'estàndard a Europa, i és el que ofereix els mapes que publiquem.

Ens pot semblar un llarg període però l'emergència climàtica pot estrényer-lo. De fet, l'Administració considera zona inundable tot el que abasta un període de retorn de 500 anys.

Des del Cap de Creus fins a Gibraltar, el litoral mediterrani és un dels fronts considerats de major risc d'inundació en el futur. Problemes: les urbanitzacions més a peu de platja solen estar en zona inundable i les pujada del nivell de la mar, ja detectada, i que en les pròximes dècades s'incrementarà a causa de l'augment de les temperatures, és un fet que provoca que les platges continuen retrocedint… I la zona litoral, el front marítim, està altament construït, quasi la meitat del litoral té ciment i asfalt.

 

Zona inundable per desbordament del Xúquer


El Pla d’Acció Territorial contra el Risc d’Inundacions valencià (PATRICOVA)  assenyala gran part del terme de Tavernes- i tota la zona urbana de la platja- com a afectada per possibles inundacions en estar dins de la planura d’inundació del Xúquer. Si el Xúquer desborda, les aigües és desvien cap al sud buscant la mar, i aleshores s’inunda tota la zona costanera del terme valler.

No és la primera vegada que passa, però la més cridanera i coneguda va ser la inundació del 1982, quan la pantanà de Tous. La zona situada entre la carretera nacional i la mar (La Partida, els Marenys i tota la platja) va estar dies i dies inundada, fins i tot amb nivells de 2 metres. Vam ser una dels zones més afectades, però com era la platja i segons residència, no el nucli urbà, els mitjans de comunicació en parlaren poc i l’atenció s’hi va dedicar a Alzira, Carcaixent…

 

Zones inundables del terme de Tavernes


Hi ha una advertència general sobre l'emergència climàtica, que es traduirà en episodis més violents de pluges torrencials com les derivades de les DANA. En la temperatura hi ha consens científic general que estan pujant en el planeta, però les prediccions sobre pluviositat no són precises. Sí que assenyalen organismes com l'ONU –i els seus experts per a l'emergència climàtica, l'IPCC–  que hi haurà més episodis extrems de precipitacions, amb fortes descàrregues en poques hores.

“El que s'espera és que les tempestes de poca duració siguen cada vegada més intenses, i això té una influència clara en el llevant espanyol”, afirma Luis Mediero, enginyer especialitzat en hidrologia de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM). És en aquesta zona on abunden les rambles i torrents secs que es desborden amb les pluges torrencials.

 

Final del Passeig Colom a la inundació 11 setembre del 1996


Hui en dia hi ha una constatació clara que les àrees negades en inundacions recents coincideixen majorment amb els perímetres dibuixats pel Sistema Nacional de Cartografia de Zones Inundables. En el cas de Tavernes, els mapes ens marquen les zones. 

Basat-reduït en un article el diario.es i ampliat amb informació pròpia referent a Tavernes. Els mapes estan realitzats per eldiario.es creuant àrees inundables del Sistema Nacional de Cartografía de Zonas Inundables (SNCZI) del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, amb els plànols cartogràfics de tots els edificis de Cadastre.