L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

diumenge, 17 de setembre del 2023

La nit del Ball de Disfresses del 2023


 
La Plaça Major, una vegada més de gom a gom, va acollir el Ball de Disfresses 2023 que Tavernes va celebrar ahir per la nit i matinada d'avui diumenge. El jurat va decidir les comparses guanyadores i els premis següents:

-1r Premi i 750 euros a "Xiquis Carnaval"
-2n Premi i 500 euros a "Rio Perleiro"
-3r Premi i 400 euros a "Gran Prix"
 
El jurat va valorar el treball i l'originalitat del premi, així com la coreografia de la desfilada per la plaça. A destacar  els vestits presentats per algunes de les comparses, elegants, ben elaborats i amb materials senzills i ús de reciclatge.  L'orquestra "La Tribu" va ser l'encarregada de posar la música i animació a la festa.
 
 
 
 
 
 
El Ball de Disfresses és una festa molt tradicional al nostre poble i, hem de confessar que no hem pogut esbrinar el seu origen, ni d'ençà que s'hi celebra. Les primeres documentacions i referencies que nosaltres coneixem provenen dels llibrets de festes de la dècada dels 1940, mentre podem comprovar que autors que ens parlaren d'alguns aspectes socials i culturals de la nostra ciutat, cas del metge Vicente Bono no les esmenta per a res, ni una paraula, en el seu  llibre “Topografia médica de Tabernes de Valldigna”, de principi del segle XX mentre si que fa una detallada descripció d’altres festes i costums vallers, com la dels bous al carrer, les dansades, les corregudes de joies, i molts aspectes de la societat vallera fins els 1920.
 
Apareixen ja citades i dins de la programació de festes dels anys 1940, i nosaltres al respecte pensem si són reminiscència dels balls que se celebraven en temps de Carnestoltes als casinos del poble abans de la guerra del 1936 i que després, una vegada prohibida el Carnestoltes per la dictadura de Franco, es va recuperar en certa mesura en forma de balls de disfresses popular i a la Plaça Major, aleshores dita per cert “Plaza del Caudillo”, amb un caire totalment elitista, plaça tancada a l'accés lliure del veïnat i on s'accedia majorment per invitació o per participació disfressat. Bé, és una hipòtesi de treball per si els nostres cronistes, amb un accés complet als arxius, volen aprofundir-hi  i, confirmar-la o negar-la.