L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

diumenge, 10 de setembre del 2023

REPORTATGE i HISTÒRIA de la inundació de Tavernes del 11 setembre del 1996. Molts vallers eren menuts o no havien nascut i la desconeixen.


 
Va ser el dia 11 de setembre, dimecres, de l'any 1996. Avui fa, per tant, 27 anys de la inundació més gran patida per Tavernes pel desbordament del riu Vaca. Tot i que el gran temporal havia començat el diumenge, dia 8, va ser l’11 de setembre del 1996 quan les mars del cel es van precipitar sobre Tavernes de manera com mai no ho havien fet ni teníem noticies. Sabem de referències de grans avingudes sobre el casc urbà des de la Muntanya de les Creus, i per evitar-les es va construir el mur de defensa, però una inundació com aquella, des del Vaca i des de les Creus, no tenia cap antecedent històric.
 
I quant va ploure? Realment no se sap. Es poden fer càlculs a partir de les informacions que havien donat els darrers dies els pocs pluviòmetres existent. Això d'estacions meteorològiques com ara tenim... ni somniar-ho! Hi havia un pluviòmetre d'aquells cilíndrics de metall al Camp de Futbol i sempre s'ha dit - igual Joan Almiñana "Traca" se'n recorda- que des del diumenge per la vesprada quan van començar les pluges ja s'havia buidat i mesurat algunes vegades. 
 
 
Dos trams del Passeig Colom i carrers adjacents

 
Va ser la nit de dimarts i dimecres, durant tota la matinada i fins les 11 del matí, quan va caure la gran tromba sobre la Valldigna i no es va poder mesurar la quantitat i damunt, el pluviòmetre es va desbordat, amb la qual cosa la mesura va ser impossible. Sempre s'ha dit que es va deixar de mesurar sobre els 650 litres, amb la qual les quantitats totals entre diumenge 8 i dimecres 11 podien ser de record, igual sobre els 900 litres, però això mai no ho podrem saber. 
 
Va ser una DANA-gota freda centrada sobre la Valldigna i tota la conca del riu Vaca. Va ploure moltes i moltes hores a bots i barrals, majorment la nit de dimarts i fins a migdia de dimecres, i el Vaca, el Malet, el Vadell, l’Ull de Bou, el Clot de la Font, la Fontarda, Bolomor... duien aigua com ningú mai no recordava. I de les Creus les catarates eren impressionats i els barrancs baixaven amb força, arrossegant pedres, a tota velocitat. 
 

 
 
 
Passeig Colom, enfront de la Plaça del Futbol on hi havia un quiosc i uns jocs infantils
 
 
 
Era un dimecres, 11 de setembre, de Festes del Poble

Aquell dia, com hem dit, era dimecres de Festes Majors, celebrades amb actes al llag de tota la setmana, no com ara majorment els caps de setmana, i estaven resultant molt deslluïdes perquè des del diumenge anterior que plovia. El concert de les bandes de Música ja s'havia ajornat. De fet, dilluns i dimarts tota la programació s'havia suspés pel fort ruixat que teníem des del diumenge i que es va acréixer com mai no s’havia vist durant la nit del dimarts,  matinada i matí de dimecres.

Era sobre les 11 del mati quan l’aigua saltava per damunt del pont del riu i començava a desbordar en els llindars del poble, encara que el riu ja havia desbordat molt abans d'arribar al nucli urbà i l’aigua corria pel Passeig Lepant. En poques hores, el casc urbà  entre la carretera i el riu era....  un riu més!. Tota la part baixa del poble era un corrent fort d'aigua de color marró,  que arrossegaven fang, canyes, bidons, etc... i en el poble els turismes, sobre tot al final del Passeig Colom, eren com a joguets arrossegats pel corrent. Va ser la zona més castigada i el nivell va arribar als 1’80 metres.


Tavernes es va quedar sense fluid elèctric i sense servei telefònic, durant algunes hores va estar totalment incomunicada. La Guàrdia Civil va haver de tallar els accessos a Tavernes des de la N332 i també la CV50 mentre la platja quedava inundada i incomunicada.
 
 




La fira es va muntar en la plaça del futbol i al voltant de l'actual pavelló cobert


Tavernes va vore com les atraccions firals del Passeig Colón eren completament arrasades i arrossegades per l'aigua. Els cotxes de xoc van aparèixer a 400 metres de distància de la pista, ubicada en la que avui es la plaça i el pavelló cobert i van aparèixer tendals i trossos de fustes en diversos punts de la població. De fet no va quedar cap atracció firal sense greus danys.

El col·legi Alfàndec va quedar totalment afectat per les aigües i sort que no havia començat el curs escolar (aleshores solia iniciar-se a partir de la primera quinzena)  i només el professorat es trobava en el centre preparant les imminents classes. I sort que eren festes i el curs escolar no havia començat, perquè amb les aules plenes de xiquets i xiquetes s'haurien pogut viure’s moments d’angoixa i de gran complicació, car és normal que els pares haguessen volgut arribar al centre per endur-se els fills. I no sabem que hauria pogut passar perquè el corrent arrossegava els cotxes. 
 
Mentrestant, des de la Muntanya de les Creus, es precipitaven els barrancs plens cap a la ciutat, saltant el mur de defensa i arribant les pedres arrossegades dins de les cases, mentre en alguns carrers (Sant Josep) els antics barrancs que corrien per davall rebentaven i omplien d’aigua les cases..
 
 
 

 





Imatges ja al final del Passeig Colom i zona d'adossats
 
A les cinc de la vesprada, tota una mar d’aigua procedent del Vaca havia creuat Tavernes en sentit oest-est omplint de destrucció i fang, sobre tot molt de fang, les cases i baixos. En la part alta, als carrers més al costat de les muntanyes, les destrosses foren ben significatives.  

L’aigua corria cavallera fins a l’AP-7 que, amb un efecte barrera, hi va formar una reclosa gegantina d’aigua que, regolfava cap enrere, i va inundar la carretera de Borderia i El Teularet, afectant les fàbriques. Com hem dit, Tavernes va quedar incomunicada unes hores i envoltada per una mar d’aigua fangosa.
 
I no només Tavernes: Benifairó també va patir els efectes de la pluja. El barranc de l’Ermita o de Malet es va desbordar cap a la població i en alguns punts del casc urbà arribava a prop d'un metre d'altura.
 
 
 
 
Zona del camp del Vergeret

 L'endemà, dia 12 de setembre del 1996

L'endemà Tavernes intentava tornar a la normalitat. A més dels danys en habitatges, vehicles i tot tipus de béns començaven a conèixer-se les repercussions de la tempesta en la zona industrial vallera. 

Els danys foren quantiosos i el ple de l'Ajuntament sol·licitava la declaració de zona catastròfica, que va tindre una resposta negativa de l'aleshores president de la Generalitat, Eduardo Zaplana en la visita que va efectuar a la Ciutat. 

Els veïns vallers es desdejunaven el dia 12 amb les cases plenes de fang, però no eren els únics danys: també hi havia i molts a l'agricultura, les infraestructures i la industria. Els camins, motors i canonades van quedar destrossats, mentre La Partida estava coberta per dos metres d'aigua, amb pèrdua de la collita i a la zona industrial  moltes empreses van resultar seriosament danyades atès que l'aigua va aconseguir més d'un metre d'altura provocant que material d'oficina, equips informàtics, maquinària pesada i, altres béns quedaren totalment inservibles. 
 
 

 


Unes  imatges de l'endemà, dia 12, de matí
 


La carretera de la "Calçà" d'accés a la zona urbana costanera llavors era molt més baixeta i va romandre tancada a la circulació de vehicles fins a ben ben entrada la vesprada d'aquest dia 12.  Amb la platja incomunicada, el so dels helicòpters de Protecció Civil va ser habitual per als veïns de la platja de Tavernes. Els helicòpters  dugueren carburant per als vehicles de rescat i pa i aigua per als veïns necessitats, ja que a primeres hores del matí la Guàrdia Civil recorria els carrers de la zona aïllada informant que l'aigua de les aixetes no havia de ser utilitzada per a beure.

La ciutadania que hi havia a la platja va passar el dia en el carrer sorprès per la situació. Especialment els veïns de les plantes baixes, que van tenir molt treball desguassant els seus habitatges i assecant mobles i estris. La situació més greu la van patir els veïns que passaven els últims dies de l'estiu en els habitatges aïllats dels Marenys, alguns dels quals van ser rescatats per vehicles especials i helicòpter. L'arribada dels membres de Protecció Civil va donar tranquil·litat als atrapats al temps que la situació començava a normalitzar-se:  el fluid elèctric i el telèfon van començar a funcionar amb relativa normalitat.
 
A mitjan vesprada d'aquell dijous, 12 de setembre, l'avinguda de la platja ja podia ser transitada tot i que encara romania inundada, i sobre l'arena de la platja apareixien els objectes més insòlits arrossegats per les aigües.

A partir del dia 13, Tavernes i la platja, a poc a poc, va recobrar el ritme normal. 
 
 
 
No és el riu Vaca, sinó el camí Vell de Gandia
 
 
El riu i el que ara és la urbanització del Vergeret (aleshores horts de tarongers) completament inundats
 

Després de 27 anys moltes coses segueixen igual

Les promeses fetes pel president de la Generalitat Eduardo Zaplana en la visita a Tavernes (permeabilització de l’AP7, canalització del Vaca, millores en el llit del riu.....) per minvar els efectes continus dels desbordament no s'han complert.

El riu Vaca, ara i adés com tothom sap, continua desbordant en algunes zones del termes afectant l'agricultura i fins i tot, el 27 octubre del 2007, va desbordar per la zona del Vergeret inundant carrers de la urbanització i tota la part última del Passeig Colom, amb danys als baixos, comerços i CEIP Alfàndec, com podeu observar en les tres fotografies següents.
 
 
 



 
 
 
No hem patit cap altre episodi greu (toquem ferro) però com  hem dit en alguna ocasió Tavernes viu davall de l'espasa de Damòcles mentre els problemes del Vaca no tinguen solució. Esperem que amb aquesta climatologia tan canviant i totalment irregular, amb catàstrofes en molts llocs, no ens arribe abans de veure el Vaca canalitzat i domesticat.
 
EL VÍDEO: