L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.967
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:54.653

dijous, 23 de maig del 2024

La Generalitat reconeix que el darrer any no ha actuat en el monestir de Simat, ni ha complit el que contempla la "Llei Valldigna"

 


L'última reunió del Consell Rector del Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna va tindre lloc el dia 21 de març del 2023, és a dir, fa més d'un any. Cal remarcar que és l'ultima, però també l'única reunió celebrada per l'entitat i va servir convocada per constituir el Consell Rector, determinar les actuacions en el monestir, aprovar la concessió del Premi Valldigna i designar l'equip multidisciplinar, per a fer possible les intervencions, d'acord amb la llei 4/2022, del cenobi.
 
 
21 de març del 2023: Constitució del Consell Rector
 
 
 És la resposta escrita que el govern de la Generalitat del PP-Vox, a través del conseller de Cultura Vicent Barrera, ha donat en perfecte castellà a la pregunta escrita i en valencià de la diputada de Compromís, Nathalie Torres Garcia, on s'interessava sobre diverses qüestions referides al monestir de Simat.
 
En la mateixa resposta, i sobre els actes celebrats el Dia de la Valldigna, es confirma que enguany només hi ha hagut com a actes el concert oferit per l'Orquestra Simfònica de la Societat Instructiva Unió Musical de Tavernes, amb la qual cosa es fa evident i queda palés la falta d'interés del nou govern valencià en el monestir i "l'any en blanc" que ha patit quan a actuacions de conservació i rehabilitació, actes culturals i activitats contemplades en la llei, entre elles el Premi Valldigna.
 
 
 
 
La diputada de Compromís,  Nathalie Torres Garcia, s'ha manifestat completament decebuda per la resposta, i ha presentat una nova pregunta perquè siga resposta de manera oral pel conseller Barrera en el ple de les Corts Valencianes, sobre "l'aplicació  que està fent  la conselleria  de  la  Llei   4/2022,  de  18  de novembre de  la  Generalitat, sobre el  Reial   Monestir de  Santa Maria  de Valldigna". Es donaria així una oportunitat a obrir un debat on la diputada de Compromís - impulsora precisament d'aquesta Llei Valldigna-, podrà expressar en seu parlamentària el que pensa sobre la falta d'inversions i actuacions culturals.

Recordem que el Consell Rector, segons contempla la "Llei Valldigna" és l'òrgan que s'encarregarà de vetlar per la conservació, restauració i millora del recinte monumental -"un símbol central del poble valencià"-, així com de fomentar les activitats culturals, formatives, educatives i científiques relacionades amb aquest símbol de la història i del patrimoni cultural valencià. 
 
La "Llei Valldigna" va ser aprovada per les Corts Valencianes per a "garantir la gestió pública transparent i eficaç, a més d'adaptar la conservació i el funcionament a les noves necessitats i usos".
 
 
 

El Consell Rector, en base a l'article 7, està integrat pel president/a de la Generalitat, que n’exercirà la presidència  d’honor i el titular de la Conselleria de Cultura, els quatre ajuntaments de Valldigna representats pels alcaldes i una persona representant de la Mancomunitat Valldigna. Es completa amb el president/a del Consell Valencià de Cultura, el titular de la direcció general de l’Institut Valencià de Cultura i tres representants de les universitats públiques valencianes, de reconegut prestigi professional en l’àmbit de la història, el patrimoni cultural o la conservació  i restauració  de béns culturals.