L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.396
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:22.658

dimecres, 1 de maig del 2024

El Centre Excursionista organitza avui dimecres, dia 1 de maig, la tradicional "Pujada a les Creus"

 El Centre Excursionista de Tavernes organitza aquest dimecres, dia 1 de maig, la tradicional pujada a Les Creus amb eixida a les 8'30 hores des de la plaça de l'Església, amb l'itinerari habitual de tots els anys: Fontetes de Cantus fins al mirador de les Creus, Alt de les Creus, font de la Sangonera on es dinarà i baixada pels Amoladors. En acabar l'activitat hi haurà xocolatada en la seu del CETV. Es recomana bon calcer per a  la muntanya i portar aigua.

 

1 de maig anys 70 amb membres del CETV

 

 Un poc d'història

La pujada a Les Creues és una activitat iniciada a finals dels anys 1950/principi dels anys 1960 per Ricard Maria Carles, el primer mossén de la recentment creada parròquia de Sant Josep, una activitat que continuaria amb el pas dels anys i que, en aquell temps unia el  caràcter excursionista amb el religiós amb la celebració d'una missa en el cim. 

 


Imatges d'arxiu

L'1 de maig en aquells temps, en plena dictadura franquista, era una jornada molt distinta a l'actual, d'esquena totalment a les commemoracions i reivindicacions laborals i socials obreres actuals. En aquells temps el regim franquista aprofitava la diada mundial dedicada a la classe treballadora per a realitzar la seua demostració sindical a càrrec de la denominada "Organización Sindical Educación y Descanso" en l'estadi Chamartín de Madrid: grups de treballadors i treballadores executaven exercicis gimnàstics i els grups folklòrics de mitja Espanya hi acudien a actuar davant el dictador.

Fins que mossén Ricado Maria Carles va ser nomenat bisbe de Tortosa era el grup DYA qui organitzava la pujada, i després va continuar la tradició el CETV, cosa que ha vingut realitzant des de l'any 1972. Ja són 52 anys ininterromputs, excepte el temps de pandèmia Covid quan, el que no havia pogut fer mai el mal oratge, ni la pluja ni el vent, impedir la pujada, ho va poder la pandèmia i el confinament aquells anys.
 

Panell informatiu de l'Alt de les Creus.
 

Actualment no se celebra la missa, però la gent del poble, de totes les edats, i molts muntanyers de les comarques veïnes segueixen fent aquest itinerari que permet, en arribar al cim, admirar la bellesa del paisatge de la Valldigna i un gran de costa, entre Dénia i València en dies clars, i amb alguna ocasió l'illa d'Eivissa, i les comarques de l'interior.