L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.455
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 8.063

dilluns, 23 de juny del 2014

Tavernes celebra la Nit de Sant Joan.




Aquesta nit celebrem la Nit de Sant Joan, una de les nits màgiques de l’any i on celebrem l’arribada de l’estiu, el solstici d’estiu o si voleu el dia més llarg de l’any, encara que no siga realment avui des del punt de vista astronòmic.

Tavernes s’uneix per tant a una tradició ben arrelada a les terres que compartim la mateix llengua amb festes diverses que van des de les “fogueres” en algunes comarques del Pirineu, fins a les “fogueres” de Sant Joan a Alacant passant per celebracions com les de Ciutadella a les Illes.

La nostra ciutat és una de les que celebra la Nit de Sant Joan amb fogueres a la platja, un acte previ al ritus de la mitjanit quan cal anar a mullar-se els peus a voramar, i dir un desig amb cadascuna de les oles que s’hi apropen.

Antigament a Tavernes hi havia el costum, per als xiquets i abans d’anar a dormir,  d’omplir els pares un got d’aigua fins poc més de la meitat i llançar dins la clara i el rovell d’un ou, que no cal dir s’ha de trencar primer. ¡Atenció: s’ha de deixar caure el rovell. Si es fa amb “yema” no s’hi val!

L’endemà de matí el xiquet o la xiqueta podrà observar meravellat i amb imaginació que el conjunt ha pres forma d’una barca on el rovell seria el casc i la clara la vela. Una al·lusió a la barca de Sant Joan, deixeble de Jesucrist que com tots sabeu era pescador abans de ser “pescador d’homes”. Un costum, una tradició que s’ha perdut.


Per celebrar la diada, l’Ajuntament ha preparat l’actuació de Dani Miquel a l’Avinguda de la Marina a partir de les 20 hores i després la colla de dimonis “Fem Fredat” de la veïna Simat ens delectarà amb un correfoc a partir de les 23 hores entre les places de Bolomor i la Safor.

Com es tradicional, es pot participar en el correfoc però cal tindre en compte les normes de seguretat com tapar-se el cap amb un capell preferentment de cotó, vestir amb roba vaquera o de coto que cobrisca tot el cos, dur calcer adequat per a córrer i no sintètic, vigilar els trons i espurnes dels coets tot protegint de manera especial els ulls i les orelles, no interrompre el pas dels dimonis i deixar-los ballar i protegir.

I no oblideu a les 12 de la nit, com es tradicional, acudir a mullar-se els peus a la platja i demanar el desig corresponent aprofitant l’arribada de les ones. I aprofitant que l’any que ve hi ha eleccions municipals i a les Corts Valencianes, segur que més d’un se’n recordarà de la data a l’hora de demanar el desig.

Bona Nit de Sant Joan a tots i totes. Guadiu-ne!