L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimecres, 22 de setembre del 2021

Sembla ser que la Goleta s'ha deslliurat en aquesta DANA, però... fins quan?

 

Fa uns dies  publicàvem que, per a nosaltres, el problema que veiem ara mateix en la platja de la Goleta era que no hi havia hagut una bona reposició d'arena abans d'estiu, amb la qual cosa la primera línia de defensa davant un fort temporal era quasi inexistent i deixava la platja i la urbanització a  mercè de qualsevol gran temporal, tipus la DANA Glòria.

De nou un gran temporal com aquell de la Glòria podia trencar motes i dunes i envair amb aigua i arena la urbanització, d'ací que l'Ajuntament -pensem que amb total bon criteri- després de l'estiu i davant de les previsions de l'oratge d'aquests dies, amb la  DANA sobre nosaltres, reforçara i elevara les motes de la Goleta i retirarà les passarel·les per evitar danys. Perquè només era això, fer una actuació preventiva per evitar possibles mals, no s'ha fet cap reposició d'arena ni altres coses semblants.

 

L'Ajuntament ha reforçat dunes i ha retirat passarel·les per evitar danys
 

Com hem dit tantes i tantes i tantes vegades, l'Ajuntament no té cap competència en els temes de costa i zona marítima pública, ni pot actuar reposant arena, ni aprovar ni executar cap altra actuació. I això és així, es diga el que es diga. Les actuacions només poden vindre manades i pagades des de l'Administració Central, de Madrid. L'Ajuntament no s'ha gastat mai, ni es gastarà un euro reposant arena perquè no ho pot fer legalment. I això també és així, es diga el que es diga.

Quan l'Ajuntament actua, ha d'obtindre el corresponent permís de Costes, encara que siga mínimament i per urgència,  com és el cas d'amuntegar però des de dins de la urbanització arena en les motes, sense tocar ni entrar en la platja.  I no hi ha més. I això és així, s'ha de demanar permís, comunicar l'acció, tot i que siguen per evitar destrosses materials en elements i mobiliari i béns, públics i privats.


 

I la problemàtica d'haver d'actuar per a protegir béns vallers, no té res a vore amb les actuacions que com a Ajuntament està obligat a fer, i fa constantment, pressionant, exigint, demanant una solució definitiva a la platja. Que cal dir-ho: ha de vindre i es farà quan el Ministeri de Transició Ecològica, de Madrid, li vinga de gust aprovar el pressupost per al projecte i per a la seua execució. 

Repetim: la protecció de la nostra platja i les actuacions per aconseguir-ho és una obligació, una responsabilitat, una competència del Ministeri i, de rebot, de la Demarcació de Costes que depén de l'esmentat Ministeri, de Madrid i no de València. I això és així, es diga el que es diga.

El centralisme de Madrid, la falta d'una descentralització en les competències  té aquestes coses i sempre som els demés els últims, i això ens recorda molt  la situació dels trens de rodalies valencians, depenent de Madrid, i cada dia pitjor. 



Altres imatges de la Platja de Tavernes, avui.

Perquè hem de ser clars: tota l'actuació i responsabilitat de l'Ajuntament, i quan diguem Ajuntament volem dir tots els partits que el formen, acaba amb l'exigència feta per via administrativa, en posicionaments de plenaris o en alguna manifestació i acció cívica, com la concentració del passat mes de maig. Però Madrid, pel que sabem i es comprova, està molt lluny, massa lluny de Tavernes.

I havíem de parlar de la Goleta però amb les fotos pensem que ho diguem tot. De nou una DANA -que no guarda relació en la virulència amb la Gloria de fa dos anys- mou la mar i colpeja amb centenars d'onades la platja i s'estavellen en moltes ocasions contra les defenses dels edificis. En aquesta circumstància desapareixerà quasi tota l'arena. Caldrà esperar uns dies per comprovar la regeneració natural de la platja però estem acostumats de fa alguns anys a que el temporal se n'emporte 5 i després només ens en torne 3.