L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 21 de setembre del 2021

Oratge: La previsió ens marca pluges fortes en la nostra zona geogràfica, majorment a partir de la vesprada


Ahir i aquesta matinada hem tingut les primeres pluges a Tavernes amb quantitats distintes segons els punts dels terme, però que en total i fins les 7 hores no han passat de 10 litres. Sembla ser que són un avanç del que totes les previsions indiquen per avui dimarts, sobre tot a partir de la vesprada sobre el territori del País Valencià. 

 

Evolució de dimarts a dijous

A la vesprada la situació empitjorarà i s'esperen fortes pluges en la zona litoral, més al sud de la província de València i nord d'Alacant, àrea geogràfica on nosaltres ens situem. El mapa animat ens permet observar com hi ha un despenjament avui de la DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts), que a partir de demà s'aïlla i viatja cap al sud peninsular, mentre l'anticicló se situa damunt de les Illes Britàniques. Tot això du a vents marítims que amb una temperatura de 26ºC de la mar, fa pensar que fins dijous podem tindre pluges torrencials localitzades sobre el País Valencià i les Illes Balears.

 

Avui dimarts


Avui dimarts el pitjor dia  

A partir de la matinada del dimarts les pluges podran ser molt fortes i aconseguir intensitats torrencials, destacant en el sud-est peninsular on es poden donar fortes tempestes en la regió murciana. No obstant això, bona part de les precipitacions podrien no tocar terra en caure sobre el Mediterrani.

Balears i el País Valencià seran els punts amb més pluja avui - en el cas del País Valencià més a la vesprada- amb avisos  taronja per 40 mm d'aigua en una hora o 60 mm en 12 hores (localment poden ser molt superiors), unes quantitats semblants en la Serra de Tramuntana (Mallorca) i en la resta de l'illa.

A la vesprada augmentarà la inestabilitat també en altres zones, i poden afectar punts del centre i sobretot del sud: s'esperen tempestes a Andalusia, essent més probables a Màlaga, Granada, Almeria i Jaén.
 

A l'espera de l'evolució

Dimecres i dijous es podran produir pluges intenses associades a la DANA, però no es pot saber  el punt exacte de les pluges i hi ha incertesa en l'evolució d'aquesta situació.

El dimecres seran probables els ruixats tempestuosos dispersos, més probables en la meitat sud de la península i sobretot en l'àrea mediterrània on les precipitacions podran ser fortes. El dijous, amb la DANA anant a l'oest, poden reactivar-se les precipitacions però es més facil una certa intensitat en el sud-oest i  interior peninsular 

La DANA i un mar càlid 

Les DANAS al Mediterrani en aquesta època impliquen risc d'inundacions per precipitacions molt intenses i abundants en  poc de temps, i això moltes vegades es deu a la temperatura de la mar, que ocasiona desenvolupaments convectius. 

Aire fred en altura i aire aire càlid i humit en nivells baixos afavoreixen ascensos d'aire, però es que damunt en la situació actual tenim una aportació extra d'energia amb la superfície de la mar Balear a uns 26 °C de temperatura.