L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dissabte, 18 de setembre del 2021

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: Ja no en queda un pam de res!

 

Som  a mitjan setembre, les Festes del Poble acaben aquest cap de setmana i amb les classes iniciades podem donar per acabat l'estiu del 2021. L'acabament de l'estiu - almenys meteorològic- ens porta a una situació com mai no havíem vist a les platges valleres quan a la quantitat d'arena existent, cada vegada menys i ben poca, com és més visible i notable a la Goleta. La falta d'una reposició gran abans de l'estiu ara es deixa notar i es ben evident: no n'hi ha massa, pràcticament uns pams d'arena a la Goleta.

Hi ha una situació que tothom observa des de principis del segle, i que s'ha agreujat la darrer dècada: ens arriba una DANA i pràcticament l'arena desapareix a la Goleta. Després hi ha una recuperació natural, però mai no deixa la platja com era abans del temporal i, a poc a poc, centímetre a centímetre, amb el pas dels anys cada vegada menys platja. 

 

Una situació que es pot observar i comprovar avui mateix. Les fotografies preses aquest mateix matí ens donen testimoniatge: sí que hi ha arena, si que en té uns metres, però quan mirem enrere i recordem, ens n'adonem que s'han perdut metres respecte a la que hi havia fa 5 anys,  on per cert ja s'havien perdut metres respecte a fa 10 anys. 

El problema que veiem nosaltres ara mateix és que, en no haver gaudit d'una gran reposició abans d'estiu, eixa primera línia de defensa que constitueix l'arena de la platja no ofereix garanties i això ens deixa a mercè de qualsevol gran temporal, tipus la DANA Glòria que patirem fa uns anys i que va destrossar motes, va omplir d'aigua i d'arena a amples zones  urbanes, amb danys a propietats particulars i públiques. Amb el canvi climàtic, cal que l'Ajuntament es prepare, per si de cas!

 

 

No oblidem que la mateixa Demarcació de Costes reconeix que eixa arena en la platja és la primera protecció als embats de les ones. Calia per tant una reposició general i no s'ha fet. Quede ben clar que el que volem, com tots els vallers-es és un projecte urgent i definitiu de recuperació i protecció de les nostres platges, però mentre no hi arribe, cal protegir-les. Desitgem i esperem no patir aquest tardor/hivern cap DANA semblant a Glòria. Mentrestant, ja s'anuncia una possible DANA per a la setmana que ve sobre la península.

I el Ministeri de Transició Ecològica i la Demarcació de Costes? Bé, gràcies.

Recordem que l'Ajuntament no és competent, ni té cap atribució en temes de costes, ni pot reposar arena, ni modificar res.