L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

diumenge, 26 de setembre del 2021

Hem (han ) rebut el primer avís de la tardor-hivern: avui la mar respira calma

 
Avui la mar respira calma, tranquil·la, impassible, com si no res hagués passat al llarg de la setmana passada. La DANA ja ha passat i fa un dia, simplement, esplèndid, quasi de ple d'estiu. 

Tot això no ens ha d'amagar, millor dit, no els ha d'amagar als competents, que enguany ja han rebut el primer avís de la temporada tardor-hivern. Si fórem en un campionat de futbol, gairebé podríem dir que l'arbitre (l'oratge) els ha tret la primera targeta groga...

Platja de Tavernes avui matí
 

Perquè hem tingut una DANA amb l'onatge d'una bona llevantada, ones de 2-3 metres però res a vore amb l'extrem temporal de llevant que patírem amb la DANA Glòria, amb ones de 6-7 metres i que rebentaren les dunes i envaïren la urbanització. 

El primer avís, la targeta groga, ja la tenen la Demarcació de Costes i el Ministeri de la Transició Ecològica, que són els únics competents i responsables de les possibles obres a executar per salvar la Goleta. Són ells, és Madrid qui ha de disposar dels diners que calen per engegar un projecte que salvaguarde no només la platja de la Goleta, sinó la de Tavernes i més al sud les de Piles, Bellreguard... sense entrar en tot el que passa al sud del port de València i que, poc o molt, ens acaba afectant.


La Goleta ahir dissabte i avui de matí

 
Quantes vegades ens recordem d'aquella esmena al pressupost de l'Estat, en la legislatura 2011-2015, del diputat Joan Baldoví, de Compromís, demanant 200 milions  del pressupost estatal per a un projecte global de defensa de les platges de la Safor-Valldigna i com la majoria absoluta del PP la rebutjava. Quants anys hem perdut? 

Mentrestant i després de la DANA només ens queda esperar que la mar, que ahir dissabte pel matí encara colpejava amb força la costa, com podeu comprovar amb les fotografies, ara regenere uns metres d'arena, tot i que sabem, en som conscient que la mar, la intrusió marina, sempre actuarà igual: et menge quatre o cinc metres de platja i te'n torne tres. 

I cada vegada perdem un poc més de platja i així any rere any. I Madrid i el seu Ministeri - que lluny que queda Madrid per a les colònies!!!- i el seu representant la Demarcació de Costes, mirant-les vindre.


 
La Goleta ahir dissabte i avui de matí

I que fa l'Ajuntament? Doncs el que pot fer un organisme que no es competent en aquest assumpte i té les mans nugades - i els peus també - i per tant,  nomes pot enviar oficis a les administracions, queixar-se, convocar alguna concentració i, dins de la urbanització, alçar més d'un metre la duna per previsió, cosa que ha anat ben bé perquè, com es veu a la fotografia, la mar ha colpejat eixe mur provisional amb força. I si no hagués estat què? 

 

La mar ha colpejat el mur alçat per l'Ajuntament i l'aigua no ha entrat a la urbanització
 

Lamentable és llegir comentaris que giren a l'Ajuntament tota la responsabilitat, tant en l'abocament d'arena, com en la falta d'iniciar un projecte definitiu per a la platja quan, ho tornem a dir, l'Ajuntament NO és competent. 

I hem llegit de nou diverses vegades demanar acudir a la via judicial, cosa que l'Ajuntament ja va aprovar. Es demana però no s'explica res més, no es diu que no és prou aprovar-la. Es pot anar a la via judicial, però talment com ja es va dir clarament en el ple i segons els juristes municipals, és una via sempre complexa, complicada i molt difícil que un tribunal l'accepte, més contra l'Estat, sense estar ben fonamentada i comprovada.

I per anar contra l'Estat cal tindre les coses ben clares, documentades, argumentades, informades per especialistes.  No hi ha prou en fer un escrit de denuncia i dir que la inacció de l'Estat causa perjudicis al medi natural, als ciutadans, als bens municipals... Davant un tribunal s'ha d'argumentar, s'ha de demostrar tot el que es diu perquè s'accepte a tràmit i després... cal guanyar!!!. 


 
La Goleta ahir dissabte i avui de matí

D'ací que fa uns mesos s'encomanara un informe als experts universitaris que puguen deixar clar a un tribunal que l'Estat no està assumint les competències que té, que són les seues i no de l'Ajuntament, i que la seua inacció perjudica Tavernes, l'economia i el turisme. I en eixa redacció s'està.

Tornant a l'origen, tenim la primera targeta groga. Que l'oratge ens siga benigne, que no en veiem altra, i sobretot, no ens caiga al damunt la roja directa d'una altra DANA Glòria, tot i que els experts en clima ja diuen que com ella, en tindrem moltes d'ara endavant. I el Ministeri i Costes sense assabentar-se.  Madrid ¡¡¡que lluny que quedes per a les colònies!!!