L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 3.984
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:70.268

dimarts, 10 d’agost del 2021

Avui és Sant Llorenç, una celebració de gran tradició a Tavernes


 
 
Avui celebrem Sant Llorenç, una diada que era a Tavernes una de les jornades de més festa de l'estiu, junt al Dia de la Sang (Dia del Clot ) i Sant Jaume. Això fins, més o menys, la dècada dels 70 quan la regulació estatal de les festes va obligar moltes de les que tradicionalment hi havia a tots els pobles, i moltes van perdre el caràcter de festa local.

Cal dir abans de seguir que antigament l’ermita de Sant Llorenç s’alçava al Teularet, fins que l’autopista va obligar a tombar aquella ermita construïda al més pur estil valencià rural i de la qual només en queden algunes imatges. En compensació, la concessionària en va construir l'actual, la que ara podem visitar al Racó Joana. ´
 
Avui dia ja no és festa local i això ha fet que, fins i tot, la devoció al sant màrtir, un diaca romà que va ser cremat-martiritzat en la graella, ha anat a la baixa. I com no, qui més ho ha notat, més que ningú, és el patrimoni cultural valler pel que comporta també de pèrdua de les nostres tradicions.
 
 
 
És molt de lloar que any rere any, hi haja un grup de vallers/valleres que arribe a peu a l’ermita, com secularment ho feien els avantpassats que anaven a peu a l’ermita de Sant Llorenç que s’alçava al Teularet, fins que l’autopista va obligar a tombar aquella ermita construïda al més pur estil valencià rural i de la qual només en queden algunes imatges. En compensació, la concessionària ens va construir l'actual, la que ara podem visitar al Racó Joana, com ens va construir de manera indirecta un bonic pantà amb la construcció elevada sobre terraplè de l'AP7.

El temps han anat canviant la manera de la celebració del dia, però tradicionalment  aquest passats anys, quan no hi era la Covid-19,  conservava el que era bàsic a la festa: la celebració sobre les 11 hores de la missa al sant,
i després tots plegats en processó per la rodalia acompanyar la imatge en un acte en que se li demana al sant que ens protegesca les collites, el nostre terme i que siguen bones les collites. I es muntava el porrat on la gent del poble que hi va, pot comprar cacau, tramussos i el torrat, a més d’algunes llepolies per als més menuts. 
 

Sant Llorenç de l'Alcudiola actualment restaurada
 
I parlem de les ermites...
 
La primera ermita dedicada al sant que tenim constància és la de Sant Llorenç d'Alcudiola, bastida se suposa en els segles XVI-XVII en la partida del mateix nom, ja molt prop del terme de Favara. El seu origen cal unir-lo al de l'antiga parròquia de l'alqueria d'Alcudiola, llogaret que va quedar deshabitat segurament amb l'expulsió dels moriscos i el temple va passar a ser una ermita rural que compartíem amb Favara, abans que aquesta localitat quedara annexionada a la parròquia de Cullera.

Siga com siga, la devoció a Sant Llorenç va quedar molt vinculada a Tavernes i també a la veïna localitat de Favara, que celebra les festes majors al voltant d'aquest dia.
 
En temps en que la celebració era comuna als dos pobles, molt antigament, se celebraven processons i romeries per demanar al sant que protegira les collites i els termes, una festa que segurament seria l’origen de l’actual porrat de Sant Llorenç. Després del despoblament, i amb el pas del temps, sorgiren rivalitats entre Tavernes i Favara pel lloc i al final es va prendre una decisió salomònica: cada poble es va bastir una ermita pròpia en altres llocs i la d'Alcudiola va quedar abandonada en començar a celebrar cada poble el dia del sant pel seu compte. 

Imatge antiga de l'ermita de Sant Llorenç del Teularet (desapareguda)

Tavernes va construir l’ermita de Sant Llorenç a un turó de la partida del Teularet, que després les obres de l'autopista va enderrocar, com ja hem explicat, i se'n va bastir una de nova al racó Joana.

Enguany no podrem anar a Sant Llorenç, almenys per complir la tradició de celebrar la missa en honor del sant i tots plegats en processó per la rodalia acompanyar la imatge en un acte en que se li demana al sant que ens protegesca les collites, el nostre terme i que siguen bones les collites. De manera simbòlica, enguany ho celebrarem a la capella de Santa Maria de Valldigna i pregarem perquè la Covid-19 desaparega i poder gaudir d'una a completa normalitat.