L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimecres, 11 d’agost del 2021

Avui, i fins dilluns, patirem una gran onada de calor, la més forta de l'estiu



A partir d'avui la península rep la primera gran onada de calor d'aquest estiu, amb pujades fins a arribar a més de 40 graus en àmplies zones de la meitat sud, est i centre de la península i punts de Balears. A Andalusia i a la vall de l'Ebre és possible que se superen els 44 graus, com ho preveu l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), que pronostica temperatures nocturnes així mateix elevades, podent superar mínimes de 25 graus.

L'Agència Estatal de Meteorologia ha llançat un avís especial : una onada de calor des de hui, dia 11 fins al 16 d'agost, amb calor per damunt de l'estadística normal durant, almenys, tres dies seguits.

L'onada tèrmica, causada per l'entrada d'aire africà sumada a la intensa radiació solar d'agost, aconseguirà quasi tot el mapa excepte la franja cantàbrica i Galícia. Avui dimecres comença l'onada de calor fins al dilluns 16 d'agost amb temperatures que aniran pujant segons avance la setmana amb punt màxim probable el dissabte dia 14.

 

Respecte a les temperatures nocturnes a meitat de setmana quasi tota la península tindrà valors de nit tropical: les mínimes no baixaran dels 20 graus i en el moment de ficar-se al llit els termòmetres marcaran encara valors de més de 30 °C per la qual cosa serà difícil el somni.

Amb l'arribada de la calor rècord a Espanya s'activen els avisos per perill alt d'incendi forestal. Totes les províncies de la península estan en risc alt, molt alt o extrem excepte les costes gallega, càntabra i basca al Nord, la valenciana en l'est i la línia litoral que va de Cadis a Huelva. Tot l'interior de la península oscil·la entre el perill molt alt i l'extrem. 

La conca del Mediterrani pateix la crisi climàtica amb canvis des de l'increment de les sequeres fins a l'aridesa del terreny per a l'augment dels extrems de calor, com ha explicat l'informe sobre la base científica del canvi climàtic que va publicar l'IPCC el passat 9 d'agost. Tot això facilita que salten, es propaguen i cresquen incendis de grans dimensions.