L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dimarts, 24 d’agost del 2021

Confederació iniciarà la segona fase del projecte d'eliminació de canyes del Vaca aquesta tardor


La Confederació Hidrogràfica del Xúquer té previst plantar espècies autòctones en els marges del riu Vaca la pròxima tardor, iniciant la segona fase del projecte per eliminar els canyars del riu. Afectaria a zones en els termes de Simat, Benifairó i Tavernes.

Els vivers del Centre d'Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) facilitarien les plantes per a restaurar i recuperar la ribera del Vaca amb espècies autòctones valencianes. La previsió es introduir arbres com els albers, oms, lledoners o salzes, junt a espècies com el llentiscle, les salicàries (sarga), l'aladern o l'arç blanc... i fins i tot amb la introducció d'algunes especies aquàtiques que trobem en la part final de recorregut del riu, cas del jonc, boga o  lliri groc.

En acabar el treball, els Ajuntaments de Tavernes, Simat i Benifairó serien els responsables del manteniment, és a dir, eliminar els possibles rebrots de canyes i cuidar les espècies plantades per formar eixe corredor de ribera en el riu amb espècies pròpies del nostre territori.


 
 Un projecte complex i costós
 
L'actuació es va iniciar en l'any 2019, amb un tram sobre un quilòmetre, en els termes de Simat i Benifairó, al qual va seguir el tram en el terme de Tavernes  entre el terme de Benifairó i el Molí de Tonet, la zona ubicada al costat del Camí del Pla. 
 
En total són uns tres quilòmetres de ribera del Vaca el que regenerarà la Confederació, però cal recordar que està prevista una regeneració d'uns altres  1’5 km, en la marge esquerra del Vaca, entre l'assut i el Tol·lo, dins del projecte construcció de la mota del riu i que es plantarà amb arbres autòctons de ribera i vegetació mediterrània, especialment enfront de la zona del Vergeret. Aquesta la pagaria l'Ajuntament de Tavernes dins del projecte de mota.
 

 
La Confederació Hidrogràfica ha usat la tècnica denominada solarització en la primera fase del projecte d'eliminació de la canya vera (Arundo donax), una especie originària d'Àsia i que figura en el llistat de les plantes més invasores del planeta. Es va procedir a col·locar sobre els marges del riu unes teles gruixudes - 6 mm d'espessor-  de polietilè negre, formant una gegantina catifa de material sintètic que, a més d'impedir el pas de la llum,  quan rep  els raigs del sol augmenta al seu davall la temperatura fins al 70ºC a l'estiu, i les arrels i rizomes queden abrasits i aniquilats per la calor, amb la qual cosa s'evita el rebrot de noves canyes.