L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

dilluns, 16 d’agost del 2021

L'onada de calor fa pujar les temperatures a Tavernes fins els 43'5ºC



L’onada de calor que hem patit el passat cap de setmana a tot el País Valencià s’ha notat també i bastant especialment a la nostra localitat, amb episodis de molta calor, tant durant el dia com durant la nit, amb les conseqüències normals de la xafogor: una humitat ambiental molt alta, sensació de tindre el cos sempre mullat per la suor i sobre tot, no poder descansar per les nits per les elevades temperatures nocturnes.

Segons AVAMET les temperatura màximes de Tavernes van ser de 43’5º en el poble i 42’8 en l’Ull de Bou*-Cambro, que es donarien segurament durant el període del fenomen anomenat “esclafit tèrmic”, que va portar en pocs minuts a una elevació de temperatura de 10 graus i a vents forts. De fet hi ha una rafega mesurada de 100 Km/hora en la zona de l’Ull de Bou* – Cambro, la segona del País Valencià, que es produiria en l’esclafit que va afectar a zones de la Safor i va tombar la nòria de Gandia.

 La sensació de desassossec durant la nit, sense poder dormir, venia derivada de les altes temperatures mínimes que hem patit. Aquestes temperatures mínimes es donen per la nit/matinada i en el cas de Tavernes, sempre en base a les dades d’AVAMET, cal dir que hem patit la tercera mínima més alta valenciana amb 28’4º C en l’estació d’AVAMET del poble.

I parlant de l’esclafit tèrmic que vam tindre ahir indicar que és un fort corrent d’aire descendent, molt violent, i que va associat a fenòmens convectius. Aquest corrent en arribar prop de terra, s’escampa en sentit horitzontal a gran velocitat, causant ràfegues molt fortes de vent que arriben a superar els 100 km/hora. Aquests dies se n’han registrat molts d'esclafits termics secs, sense pluges, majorment a l’interior del País Valencià, però ahir ho feren a la costa i provocaren pujades i destacables de temperatura de sobte i  fortes baixades d’humitat relativa amb canvis sobtats de pressió atmosfèrica.

 

 *Nota: Segons la “Toponímia dels Pobles Valencians” de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, en l’apartat dedicat a Tavernes i en el subapartat d’hidrografia natural del terme, s’indica que el nom és “barranc de l’Ull de Bou”.