L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

divendres, 13 d’agost del 2021

Els nostres "amics" els mosquits: consideracions i maneres per evitar-los

 

Les temperatures altes de l'estiu ens conviden a estar més a l'aire lliure, però això comporta molèsties: els mosquits, els insectes que prosperen en climes càlids que ens foten i és complicat desfer-se'n. 


Per a acabar amb l'adversari, cal conéixer-lo primer:

Per què piquen els mosquits (i per què sempre a mi)?


Quan un mosquit aterra en la pell, s'alimenta de la sang, segrega la seua saliva amb una substància que ens produeix una reacció química. Quan s'envola, les proteïnes de la seua saliva es queden i el nostre sistema immunològic la veu com a una amenaça i bomba histamina per a atacar aquestes proteïnes. El resultat són les típiques faves roges picants.

Els mosquits ixen de nit dels seus amagatall, lluny dels raigs solars que odien i localitzen les seues víctimes gràcies a uns sensors que detecten l'olor corporal (els mosquits no tenen bona vista, però sí un agut olfacte), sobretot el diòxid de carboni, segons una investigació publicada en Cell.

Les picades estan relacionades amb la quantitat de diòxid de carboni i altres substàncies que emetem en suar, com l'àcid làctic. La quantitat de diòxid de carboni és diferent segons la persona, i depén sobretot de la dieta o l'exercici, la qual cosa explica que unes persones patisquen més picades que unes altres.

Però cal saber que piquen les femelles perquè necessiten unes proteïnes de la sang per a desenvolupar els seus ous. A l'estiu, al Mediterrani hem d'anar amb compte amb el mosquit tigre, portador del virus del Zica.


Maneres de previndre les picades per mosquits

És molt difícil evitar que els mosquits ens piquen, però podem reduir les possibilitats amb algunes mesures eficaces:

 - Eliminar zones amb aigua estancada (els mosquits necessiten aigua per a reproduir-se): qualsevol toll pot convertir-se en un caldo de cultiu de mosquits, desembossar els canalons del sostre, assegurar-nos que l'aigua de la pluja no s'acumula en cap racó i emmagatzemar tests o qualsevol altre recipient sense usar a l'inrevés. La beguda de les mascotes haurà de canviar-se amb freqüència.
 
- Usar un ventilador: els mosquits són voladors febles. Per tant, una mica d'aire pot ajudar-nos a mantindre'ls allunyats.

- Utilitzar repel·lents naturals: un got de vinagre o plantes aromàtiques com el romer, el gerani mosquiter, la citronel·la, el timó o l'alfàbega. L'oli essencial d'eucaliptus de llima ofereix una protecció del 100% contra els mosquits durant 12 hores. Algunes veles amb olis repel·lents o espirals produeixen un fum que també espanta els mosquits.

 - Instal·lar mosquiteres: protegir les finestres i la zona al voltant dels llits és una mesura eficaç per a evitar les picades. La tela ha de tindre uns porus de 1,2 mm per 1,2 perquè siga efectiva. Si les banyem amb insecticides com la permetrina augmentem la seua eficàcia.

- Repel·lents cutanis: Un bon repel·lent té alta eficàcia enfront d'un gran nombre d'espècies de mosquits, baixa toxicitat tòpica, poques interaccions i és fàcil d'aplicar. Un repel·lent no mata el mosquit, el manté lluny de la zona de quatre a huit hores. Els repel·lents de roba, que funcionen com un adhesiu, són de llarga duració i no desbaraten la roba.

 - Portar roba de colors clars: els mosquits se senten atrets pels colors foscos i la roba clara reflecteix més la llum en la nit i això molesta als mosquits. També podem cobrir la nostra pell amb samarretes de mànega llarga.

 - Polseres antimosquits: contenen en el seu interior un tipus de repel·lent, en la majoria dels casos la citronel·la, encara que la seua protecció és limitada.

- Endolls vaporitzadors de repel·lent: els líquid es calfen en estar endollats, s'evaporen i creen un ambient amb olors que molesten al mosquit. És recomanable encendre'ls en anar-nos a dormir i apagar-los al matí.

Aquestes mesures són eficaces però no són infal·libles.

 

 


Què podem fer si, malgrat tot, ens piquen

Si, malgrat tot, aconsegueixen picar-nos, podem alleugerir la molèstia amb els següents consells:

 - Llavar la pell amb aigua i sabó.

 - No rascar la picada perquè pot infectar-se i augmentar el dolor. En el cas que la pell estiga calenta, roja, unflada i amb dolor, és millor acudir al metge perquè valore la necessitat de seguir algun tractament amb antibiòtic.

 - Aplicar fred o una solució amb calamina.