L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.376
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 15.042

dilluns, 30 d’agost del 2021

Núria Escrivà Mansanet (Nurionte): "L'educació és una eina fonamental per a transformar la societat"


Nuria Escrivà Mansanet (Nurionte) publica “Poemas eléctricos” (Harkonnen) i l'escriptor i col·laborador nostre, Sico Fons, ha arreplegat les seues impressions al voltant del nou poemari.

Nuria Escrivà Mansanet (Nurionte), de Simat tot i que va nàixer a València el 1974, ha publicat alguns poemaris com “24 Poemas Krónicos y Estricnina” (1998), “Poemas Mal Curados” (2005), i “Nuevos Poemas Orgánicos” (2008). Ara ens sorprèn –i no és la primera vegada– amb aquests “Poemas Eléctricos” (2020), editat per Harkonnen.

La seua poesia la podríem definir, tot i ser-ne conscientment subjectius- de descarada, atrevida, agosarada, minimalista, reivindicativa, feminista, antisistema... i potser més coses encara que ens deixem al tinter. Tal volta, però, serà millor que ens ho conte ella mateixa:

-Núria la primera cosa que ens sorprèn del teu nou poemari “Poemas Eléctricos” és el pròleg de Santa Teresa de Jesús.  Ens pots explicar això?

Alguns textos introductoris són un poc avorrits, així que se’ns va ocórrer un nou gènere: el pròleg-ficció, perfecte per al segell editorial de l’incombustible Antonio Dyaz. Altrament, vaig estudar al Col·legi Santa Teresa de Jesús, des dels 4 fins als 18 anys. La seua  figura i la seua obra si sempre hi foren presents. «Que nada te turbe» és un bon consell.

-Què és la poesia per a tu? Una arma contra la societat neoliberal? Un reguitzell d’interrogants al voltant de la vida i la mort? Una provocació?

La poesia és vibració, catarsi, bellesa, però també dolor, angoixa, drama. Reflecteix el món del qui l’escriu y, òbviament, la societat neoliberal de la que soc part, hi resta retratada. Allò que sorprén a aquestes alçades és que això semble una provocació. Quan era xiqueta vaig aprendre de manera abrupta moltes coses, per a mi la vida i la mort no són conceptes oposats, estan separats per un simple batec.

-Alguns o algunes poetes que t’hagen influït?

Els clàssics. Bécquer, Rosalía de Castro, Gloria Fuertes, Gioconda Belli, Isla Correyero, Ana Rossetti, Charles Baudelaire, Fernando Pessoa, Mario Benedetti, Oliverio Girondo, William Burroughs, Charles Bukowski, Patti Smith, Roger Wolfe... En els meus poemes, però, també hi ha influències filosòfiques, musicals, cinematogràfiques. La pintura, la fotografia o l’arquitectura també hi són presents. Tot está relacionat, no hi ha compartiments estancs; al final tot es retroalimenta.

 

-Com vas conèixer el teu editor, Antonio Dyaz? Ens en pots parlar?

Per atzar i per unes amigues que tenim en comú, com quasi tot en la vida.

-Dis-nos un personatge històric que t’haguera agradat conèixer.

Sta. Maria Magdalena, Christine de Pizan, Jan van Eyck, Ada Lovelace...

-Tens solucions per a aquesta no sabem si malmesa, caòtica o sorprenent societat?

L’educació es una eina fonamental per a transformar la societat, tot i que els poders fàctics no tenen cap voluntat real de millorar la vida de las persones.

-I ja per acabar. Quin projectes tens per al futur?

Estic muntant un projecte musical i immersos en la promoció de “Poemas Eléctricos”, que ja està disponible en les llibreries (ISBN 987-84-122231-0-1) i en les principals plataformes digitals (e-Book ISBN 987-84-122231-1-8).

https://www.harkonnen.es/poemas-electricos 

https://www.bubok.es/libros/264779/Poemas-Electricos