L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

dissabte, 16 de març del 2019

"Vull parlar de falles" per Jordi Joan i Huguet



Les Falles són la festa total: aquella a la qual totes les definicions li convenen però cap l'abastarà. Quan caracteritzem la festa de les Falles amb l'adjectiu total no sols ens referim a un calendari, el faller, que ja fa temps que ha superat els típics quatre dies per abraçar, pràcticament, l'any sencer. Ni tampoc a unes activitats, les culturals i festives que emanen dels casals, que van més enllà de les tradicionals propostes falleres. 

La totalitat de les Falles es dóna, sobretot, perquè engloba a tothom. Censats a una comissió o no, tots som fallers perquè les Falles són el retaule de la nostra societat. Les Falles són el poble.

El tret popular de les Falles ha de ser l'antídot de qualsevol temptativa per part de la classe política de servir-se'n. Les Falles nasqueren amb l'espurna del poble i així han de continuar. Les institucions hem d'estar al costat de les Falles i de la resta de festes per a ajudar-les en tot el que siga possible substituint el concepte intervenció pel de col·laboració.

Sempre em trobareu defensant la importància del monument com a element sobre el qual gira la nostra festa i que ens diferencia de la resta. Hem de cuidar la seua essència que no és altra que la sàtira sobre els aspectes socials que ens són més pròxims, en el nostre cas la crítica local. No hem de tenir por de la crítica, ja que la crítica fallera és la manera més valenciana de l'expressió del poble. Els representants del poble n'hem de prendre nota. Per això, anime les comissions falleres de Tavernes a continuen alliçonant-nos amb el somriure a la boca.

També us vull encoratjar a sumar noves propostes estètiques a aquelles que ja plantem a la nostra localitat. El monument faller és l'expressió artística popular valenciana per excel·lència. Seria genial perdre la por a la tirania del premi i apostar per convertir-nos en un referent de convivència entre la tradició i l'avantguarda fallera, com ja hem fet amb la falla que mai es crema: el llibret.

Els llibrets de les comissions falleres de Tavernes estan reconeguts arreu de les comarques valencianes com a model de qualitat en les lletres falleres, i ha convertit este producte en la màxima expressió literària de la cultura popular valenciana. Ara bé, hem d'anar amb compte i no caure presos en un gegantisme innecessari. El llibret -no ho hem d'oblidar- és el mitjà per a tractar l'explicació i relació de la falla. L'ànsia de voler ser més forts, anar més lluny i botar més alt ens pot desnaturalitzar.

Un altre aspecte que no vull deixar-me en el tinter és la sostenibilitat. La sostenibilitat de les Falles ha d'anar més enllà dels discursos sobre la contaminació durant la nit de la cremà. Per tant, des d'ací anime les institucions competents perquè, d'una vegada per sempre, facen un estudi científic sobre la sostenibilitat en les Falles. Un treball que ens ha de donar unes pautes per a combatre també dos fenòmens que -tinc la sensació- són més perillosos per al medi ambient que la cremada de la falla: la generació de tones de residus i la forta despesa energètica.

El terme sostenibilitat fallera va més enllà del medi ambient. Les Falles són sostenibles no perquè es planten monuments amb molt de risc i no cauen -com deu haver pensat més d'un, amb la sorna que ens caracteritza als fallers- sinó per la pràctica d'una conducta tan fallera com és la germanor. 

Un comportament que hem d'aprofitar per a aconseguir guanys per a totes les comissions i per a tota la població de Tavernes. I, aplegat a este punt i a estes dates, falleres, fallers, veïnes i veïns, ara sí que em contradiré i vos imposaré una orde: Gaudiu! Ens ho mereixem! 

Text extractat del publicat fa uns dies al diari Levante-EMV